maanantai 25.5.2020 | 05:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ppky Selänne on valmistautunut huolella koronan varalle – ”Virus saavuttanee alueemme kunnolla vasta kevätkesällä”

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 27.3.2020 klo 06:00

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen alueella ei edelleenkään ole todettu koronavirusinfektiota.

– Karanteenissa ihmisiä kuitenkin on. Tautitapausten todennäköisyys kasvaa koko ajan kevättä kohti mentäessä, peruspalvelukuntayhtymä Selänteen johtaja Tuomas Aikkila kertoo.

– Mikäli rajoitustoimenpiteet purevat, tilanne voi pysyä rauhallisena vielä pitkään ja virus saavuttanee alueemme kunnolla vasta kevätkesällä, hän arvioi.

Ppky Selänteen valmiudet koronaviruksen varalle ovat Aikkilan mukaan hyvät.

– Infektiovastaanotto ja infektiopotilaiden vuodeosastohoito on keskitetty 20.3. alkaen Pyhäjärven vuodeosastolle. Siellä on nyt 25 paikkaa.

Muut vuodeosastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan Haapajärvellä ja Reisjärvellä, missä arviointiyksikkö on muutettu tilapäisesti vuodeosastoksi.

– Osa Arviidan arviointijaksoista on edelleen toiminnassa, mutta kiireettömät, ei akuutit jaksot on siirretty asiakkaiden kanssa neuvotellen tuonnempaan ajankohtaan, Ppky Selänteen terveys- ja vanhuspalvelujohtaja Hannele Koski kertoo.

Koronatilanteen edetessä arviointijaksoja joudutaan todennäköisimmin priorisoimaan yhä enemmän.

– Yksikkö siirtyy tarpeen mukaan tehostettuun hoitoon, Koski sanoo.

Mikäli Ppky Selänteen henkilökunta pysyy terveenä, työvoiman arvioidaan riittävän kriisin yli.

– Olemme supistaneet kiireetöntä toimintaa ja kohdentaneet tehtäviä. Pystymme reagoimaan nopeasti erilaisiin tilanteisiin, joita epidemia tuo tullessaan, Aikkila sanoo.

Henkilökunnan suojaaminen tartunnalta on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista poikkeusoloissa.

– Onneksi suojavarusteet eivät tule loppumaan kesken.

Suomen hallitus on käsitellyt valmiuslain mahdollistamaa työvelvoitetta, joka koskee 18-68 -vuotiaita sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä.

– Esitys on eduskunnan käsittelyssä ja olisi hyvä jos se saataisiin voimaan.

Kaiken tämän keskellä Aikkila haluaa kiittää Ppky Selänteen henkilökuntaa heidän jaksamisestaan ja venymisestään poikkeusoloissa.

– Heidän ansiostaan olemme hyvässä jamassa ottamassa vastaan sen mitä tuleman pitää. Yhdessä me selviämme tästä, siitä ei ole epäilystäkään.

Sekä Aikkilan että Hannele Kosken arvion mukaan ihmiset ovat suhtautuneet koronavirukseen ja poikkeusoloihin rauhallisesti ja ymmärtäväisesti.

– Terveyskeskusten ja muiden yksiköidemme varotoimenpiteet on otettu tosissaan. Puhelinneuvontaa olemme antaneet lähes päivittäin, mutta terapiayksikön tukipuhelin on ollut toistaiseksi vielä aika hiljainen, Hannele Koski sanoo

Taloudelle korona on katastrofi.

– Kuntaliitto on arvioinut, että korona tulee maksamaan Suomen kunnille yhteensä 1,5 miljardia euroa. Mikäli Kuntaliiton arvio pitää paikkaansa, koronavirusepidemia tulisi maksamaan Selänteen kunnille arviolta neljä miljoonaa euroa, noin 273 euroa asukasta kohden. Tämä ei kuitenkaan ole vain meidän ongelmamme, vaan se koskettaa kaikkia Suomen kuntia ja koko maailmaa, Aikkila sanoo.

Ppky Selänteen palvelurakennetyöryhmän olisi pitänyt kokoontua tällä viikolla, mutta se peruttiin, eikä uutta päivämäärää varattu.

– Jossain vaiheessa sekin työ jatkuu, Aikkila vakuuttaa ja toivoo, että koronavirukselle saataisiin kehitettyä nopeasti rokote ja toimiva lääkitys.

– Rokote on paras konsti saada pandemia kuriin.

Korona vaikuttaa myös eläinlääkintään

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen eläinlääkärit keskittyvät poikkeusolojen aikana ensisijaisesti elintarviketuotannon jatkumiseen, eläinsuojeluun ja epidemiologisten asioiden hoitamiseen eli pieneläinten rokotuksiin.

– Teemme myös jonkin verran kissojen kastraatioita, ettei kissapopulaatio pääse villiintymään. Toimintamme perustuu ruokaviraston antamiin ohjeisiin, eläinlääkäri Matti Tölli kertoo.

Pieneläinpuolella kiireettömät asiat pyritään joko siirtämään eteenpäin tai asiakkaita ohjataan yksityisille eläinlääkäriasemille.

Tuotantoeläinten parissa hoitoja ja toimenpiteitä keskitetään samoille käynneille, millä pyritään välttämään ylimääräisiä käyntejä tiloilla.

– Toivomme, että navetassa eläinlääkäriä avustaisi vain yksi, oireeton henkilö, Tölli jatkaa.

Sama toive pätee eläinlääkärin vastaanottotiloissakin.

– Yhdellä lemmikillä tulisi olla pääsääntöisesti vain yksi saattaja eikä omaa pieneläinklinikkavuoroa odoteta vastaanottotiloissa, vaan ulkona autossa.

Eläinlääkärit pyrkivät välttämään kontakteja niin kollegoihin kuin muihin ihmisiin mahdollisimman paljon.

– Vastaanotolla on nyt vain yksi lääkäri kerrallaan. Autojen huollot ja täytöt tehdään niin, ettei kontakteja synny muiden eläinlääkäreiden kanssa.

Selänteellä on tällä hetkellä hyvä eläinlääkäritilanne, ja ensi kuun alussa alueella aloittaa uusi eläinlääkäri.

– Tilanne muuttuu kuitenkin hankalaksi nopeasti, jos meistä joku tai jopa useampi joutuu karanteenin tai sairastuu, Tölli sanoo ja jatkaa, Siinä vaiheessa töitä joudutaan priorisoimaan entistä vahvemmin.

Tölli korostaa, että asiakkaat ottaisivat annetut määräykset tosissaan.

– Jos joku joutuu karanteeniin, se ei tarkoita sitä, että silloin olisi aikaa puhdistuttaa koiran hampaat. Jos määrätyistä rajoituksista ei pidetä kiinni, me emme saa tautitilannetta hallintaan. Ja jos eläimen omistajalla on oireita, niin jonkun toisen on tuotava eläin vastaanotolle.

Moni eläimen omistaja on miettinyt myös oman lemmikkinsä terveyttä ja sitä, voiko korona tarttua eläimeen.

– Vaikka COVID-19 on eläinperäinen, tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa tapausta, että se olisi tarttunut ihmisestä eläimeen, Tölli sanoo.

– Jos tästä tilanteesta pitää jotain hyvää keksiä, niin se on suomalaisen ruoantuotannon arvostuksen nousu. Poikkeusoloissa viljelijöiden työ nähdään ihan eri tavalla ja ihmiset huomaavat, miten tärkeää työtä tiloilla tehdään.

Eläinlääkärit tiedottavat toiminnan muutoksista pääasiassa omilla nettisivuillaan.

#