perjantai 30.10.2020 | 01:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jokilaaksojen musiikkiopisto seurakuntakodilta Frosteruksen koululle – Opetuspaikan siirtämisellä saavutetaan tätä kautta monia synergiaetuja

Outi Levä
Pe 20.3.2020 klo 13:07

Maaliskuun alussa Jokilaaksojen musiikkiopiston flyygeli siirtyi Kärsämäen seurakuntakodilta Frosteruksen koulun auditorioon ja sen mukana siirtyi myös opetus. Seurakuntakodilla musiikkia on opetettu kärsämäkisille jo pitkään, yli kaksikymmentä vuotta.

– Musiikin opiskelijat ovat pääosin koululaisia ja yleensä he opiskelevat musiikkiopistolla heti koulun päättymisen jälkeen. Opetuspaikan siirtämisellä saavutetaan tätä kautta monia synergiaetuja: opetus on nyt saman katon alla, oppilaille ei tule tarpeettomia siirtymiä rakennuksesta toiseen ja yhteistyökuviot voidaan miettiä koulun kanssa yhdessä ja uudella tavalla, sanoo musiikkiopiston rehtori Heidi Veikkola.

Veikkola kehuu uusia tiloja tarkoituksenmukaisiksi ja sopivan kokoisiksi. Käyttöön on saatu auditorio ja sen nouseva katsomo sekä lisätilaa saadaan käytössä olevasta opetusluokasta.

Konsertit järjestetään jatkossa auditoriossa ja tällä järjestelyllä myös pienimmät konserttivieraat näkevät kuka onkaan esiintymässä. Koulun tilat mahdollistavat myös uusien toimintojen suunnittelun ja niiden toteutuksen.

Suurin mahdollisuus on oppituntien järjestäminen toiselta pohjalta kuin aikaisemmin; nyt voidaan aloittaa tuntien pitäminen jo hyvissä ajoin, joka palvelee hyvin esim. abiturientteja ja ihan pieniä oppilaita.

Veikkolan mukaan flyygeli voidaan helposti siirtää myös ruokalan puolelle ja suunnitelmissa onkin aloittaa ns. klubikonsertit. Klubit ovat juonnettuja konsertteja, joista on hyviä kokemuksia kuntayhtymän muilta paikkakunnilta. Klubit ovat yleisölle ilmaisia tapahtumia ja joskus niissä on myös kahvitarjoilu.

Veikkola suunnittelee myös, että musiikkiopiston opiskelijat voisivat esittää jatkossa Kärsämäellä enemmän musiikkia erilaisissa juhlissa, esim. kunnan tai koulun erilaisissa tilaisuuksissa.

Kuluvana vuonna musiikkiopiston pääsykoe järjestetään koronavirus -tilanteen takia elokuussa. Ikähaarukka on laaja: muskari on suunnattu alle kouluikäisille lapsille, yksilötunneille voi hakea soittimesta riippuen n. 4-5 vuotiaasta ylöspäin eikä yläikärajaa nykyisin enää ole. Esim. joskus aikaisemmin musiikkiopistossa aloitettuja opintoja voi jatkaa aikuisenakin.

Tarjolla on myös ns. aloitusryhmiä, joita perustetaan määräajaksi jolloin hakija voi tulla kokeilemaan soitinta ja päättää myöhemmin haluaako jatkaa opintoja vai harkitseeko kenties jotain muuta soitinta tai lauluopintoja.

Jokilaaksojen musiikkiopiston kuntayhtymässä on opiskelijoita piirun verran alle 600. Kärsämäellä on Veikkolan mukaan vain viisitoista oppilaspaikkaa, sillä muutama vuosi sitten oppilaspaikkoja leikattiin kymmenellä. Musiikkiopistossa opiskeleminen on kuitenkin melko edullista verrattuna moneen muuhun harrastukseen. Lisäksi vapaaoppilaspaikat ovat vuosittain haettavissa joista valtaosa myönnetään syksyllä, mutta vapaaoppilaspaikan voi saada myöhemminkin lukuvuoden aikana.

Opetukseen kuuluu paitsi yksilötunnit myös musiikin hahmotusaineiden ainekokonaisuus ja yhteismusisointi. Lisäksi oppilas voi valita valinnaisaineita, esim. vapaa säestyksen. Opetusta on lukuvuodessa 35 viikkoa, joka seuraa pitkälti peruskoulujen aikatauluja. Oppilas voi myös tulla ryhmäoppilaspaikalle tai muskariin.

Musiikista on mahdollista saada elinikäinen harrastus tai joillekin jopa ammatti. Musiikin harrastamisesta on myös hyötyä jos hakeutuu vaikkapa luokanopettajan tai lähihoitajan tehtäviin.

– On hienoa, että viimeisimmät aivotutkimukset kertovat varsin vaikuttavista myönteisistä vaikutuksista ihan jokaiselle, jotka ovat musiikin kanssa tekemisissä. Musiikki on mukava asia, Veikkola iloitsee.

#