keskiviikko 1.4.2020 | 05:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomi käy järein asein koronaa vastaan – Koronavirus vaikuttaa arkeemme lähes kaikilla elämänalueilla

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 20.3.2020 klo 00:00 | päivitetty pe 15:18

Selänne

Joulukuu 2019

Wuhanin maakunnassa, Kiinassa alkoi epidemia, jonka aiheuttaja on ihmiselle uusi koronavirus. Sen aiheuttama tauti on viralliselta nimeltään COVID-19. Taudinaiheuttajavirus on nimetty SARS-CoV-2-virukseksi.

29.1.2020

Ensimmäinen koronatartunta todettiin Suomessa, Lapin keskussairaalassa.

11.3.2020

COVID-19 on levinnyt maailmanlaajuiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi.

12.3.2020

Suomen hallitus kielsi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet toukokuun loppuun saakka, ja Suomen hallitus varautuu koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla. Samalla hallitus ohjeisti välttämään lähikontakteja harraste- ja vapaa-ajan toiminnassa.

4H-kerhotoiminta keskeytetään toistaiseksi.

Reisjärven Pilkkeen salibandyjaoston kerhot peruttiin kahdeksi viikoksi

13.3.2020

Ensimmäinen koronavirustartunta Soiten alueella.

Kärsämäen kunta on uudisti ohjeensa koronaviruksen torjumiseksi.

– Kaikille kunnan työntekijöille suositellaan mahdollisuuksien mukaan etätyötä ja heille pyritään järjestämän sellaiset laitteet, että työskentely onnistuu kotoakin käsin, Kärsämäen kunnanjohtaja Esa Jussila kertoi.

Henkilökunnalla on nyt myös oikeus olla seitsemän päivää poissa töistä sairauden vuoksi omalla ilmoituksella.

– Kunnan karanteenitilat on myös varustettu ja niitä koskevat päätökset tehty, Jussila perustelee.

Kaikki Kärsämäen kunnan järjestämät tapahtumat peruttiin perjantaista eteenpäin toukokuun loppuun saakka, samoin koululaisten retket ja vierailut on peruttiin.

Haapajärven kaupunki perui kaikki yleisötapahtumat ja koulutukset ajalta 13.3.-12.4.2020, samoin kaikki kaupungin järjestämät sekä kaupungin tiloissa järjestettävät tapahtumat peruttiin toistaiseksi.

Kopolan teatterin Ja Jumala loi naisen - näytelmän esitykset peruttiin ja siirrettiin syksyyn.

Haapajärvelle suunnitellut Tee Hyvin -messut peruutettiin.

Pyhäjärven kaupunki perui myös kaikki kulttuuri- ja hyvinvointitapahtumansa toistaiseksi, samoin ikäihmisten ja työikäisten ryhmäliikunnat. Ryhmäharrastuksin osallistumista suositeltiin arvioimaan huolellisesti, minkä lisäksi uimahallin alakerrassa oleva kuntosali suljettiin toistaiseksi.

Reisjärvelle suunnitellut Reipas-messut peruttiin, Reipas-lehti toteutetaan kuitenkin.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne kieltää hengitystieoireisten vierailut potilaiden luo.

Reserviläisliitto päätti peruuttaa kaikki sisäiset kokouksensa sekä liiton johdon vierailut erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa toistaiseksi.

16.3.2020

Suomen hallitus totesi Suomen olevan poikkeusoloissa ja linjasi muun muassa koulujen, oppilaitosten, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilojen sulkeutumisesta 18.3.-13.4. väliseksi ajaksi. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3. julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3. mennessä. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, ja hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Valtion ja kuntien museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat ja vanhusten päivätoiminta suljetaan.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään, samoin ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Suomen hallitus tiedotta antavansa eduskunnalle jo perjantaina 100 miljoonan euron lisätalousarvio, jossa keskitytään vain koronaviruksen torjunnan ja varautumisen aiheuttamiin kustannuksiin ja muun muassa yritysrahoituksen turvaamiseen.

KPK Media sulki kaikki toimipisteensä koronaviruksen vuoksi. Näin myös Selänne-lehti. Asiakaspalvelu toimii verkossa, puhelimitse ja sähköpostilla.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne peruu kiireettömiä vastaanottoja ja terveystarkastuksia. Tällä viikolla Pyhäjärven terveyskeskukseen perustettiin kuntayhtymän pandemiavastaanotto, jonne potilaiden tutkiminen ja hoito keskitetään.

Vierailuja vuodeosastoille, palveluasumiseen ja hoivakoteihin kehotetaan välttämään, samoin ulkomaille matkustamista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat sopivat, että jumalanpalvelukset pidetään sanajumalanpalveluksina jokaisessa seurakunnassa siten, että paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat. Jumalanpalvelukset striimataan ja lähetetään internetissä kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin.

– Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset kuuluvat seurakuntien lakisääteisiin tehtäviin. Koska Suomen hallitus rajasi julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön, jumalanpalvelukset pidetään poikkeusoloissa suljetuin ovin. Alueellamme on ollut käytössä jo vuosikausia nettiradio, mitä kautta ääni on lähtenyt kirkosta kuulijoille, mikä helpottaa asiaa ja lienee ainakin aluksi monen seurakunnan pääkanava jumalanpalvelusten välittämiseen seurakuntalaisille, lääninrovasti Kari Tiirola kertoo.

Haapajärven seurakunnassa, kuten varmasti monissa muissakin seurakunnissa mietitään nyt kuumeisesti, miten kuvaa saataisiin lähtemään kirkosta.

– Kokeilemme parasta aikaa Facebookia tähän tarkoitukseen, Tiirola kertoo.

Tiirola korostaa oman kotikirkon merkitystä seurakuntalaisille, minkä vuoksi lähetyksen onnistuminen omasta kirkosta on poikkeusoloissa erityisen tärkeää.

– Piispojen ohjeistuksen mukaan Haapajärven kirkkokin pitää ovensa auki kahden tunnin ajan sunnuntaina, jumalanpalveluksen jälkeen. Kirkossa voi käydä rukoilemassa tai keskustelemassa papin kanssa. Seurakuntakodin kappeli on myös avoinna arkisin, kuten asiakaspalvelummekin.

Hautajaisiakin koskeva kymmenen hengen rajoitus on Tiirolan arvion mukaan ehkä raskain rajoitus.

– On sielunhoidollisesti hyvin vaikea tilanne, kun hautajaiset joudutaan hoitamaan pienellä väellä ja isommat muistotilaisuudet siirtyvät myöhempään ajankohtaan. Tänään saimme tiedon, ettei seurakunnan henkilöstöä lasketa mukaan näissä tilanteissa.

Mikäli koronaviruksen pahin skenaario toteutuu, vainajien säilytyksestä ei kenenkään olla huolissaan.

– Hautajaisten järjestäminen on vakiotoimintaamme ja meillä on valmiudet hoitaa asiat hyvin pahimmassakin tapauksessa, Tiirola vakuuttaa.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Poikkeusolot pakottavat eri toimijat miettimään asioita uusiksi, ja näin tekee myös seurakunta.

– Olemme koonneet perhekerholaisten vanhemmille kotipaketteja, missä on askartelutarvikkeet ja ohjeet. Olemme tiedottaneet niistä vanhemmille, jotka ovat olleet hyvin ilahtuneita tällaisesta avusta. Ankeuden keskellä syntyy uudenlaista ajattelua, Tiirola iloitsee.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto peruu yleisötapahtumat sekä kehottaa asiakkaitaan asioimaan ensisijaisesti Oma asiointi -verkkopalvelussa tai puhelimitse.

Metsähallitus on suositellut ulkoilun ja retkeilyn välttämistä kaikkein ruuhkaisimmilla kohteilla. Yhtälailla on harkintaa käytettävä silloin, jos miettii lähtöä hyvin syrjäisille retkeilykohteille.

Reisjärven kunta on päättänyt lakkauttaa kunnan tiloissa järjestettävä toiminta toukokuun loppuun saakka.

17.3.2020

Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta.

ELY-keskuksen työntekijät hoitavat toistaiseksi työtehtäviinsä liittyviä tapaamisia pääosin puhelimitse ja etäyhteyksin. Samoin Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Vestia Oy on varautunut tuottamaan kuntalaisten jätehuoltopalvelut poikkeustilassakin. Yrityksellä on olemassa varautumissuunnitelma, jossa on selkeät ohjeet niin normaaliolojen häiriötilanteisiin kuin poikkeusoloihinkin.

– Tällä hetkellä jätehuolto toimii normaalisti. Ennakoivilla ja ennalta ehkäisevillä toimilla olemme pyrkineet varmistamaan, että vaikutukset toimintaamme tulevat olemaan mahdollisimman vähäiset, vakuuttaa toimitusjohtaja Olavi Soinio.

Vestian jätehuoltopalvelut toimivat normaalisti, ainoastaan fyysisiä kontakteja minimoidaan. Toimiston ovet pidetään lukittuina, mutta asiakaspalvelu ja laskutus palvelevat normaalisti puhelimitse ja verkossa.

VR suunnittelee supistavansa junaliikennettä ennakoivasti huhtikuun puolivälistä alkaen. Liikenteen ennakoivan supistamisen tavoitteena on jatkossakin ajaa tärkeimmät kauko- ja lähiliikenteen junayhteydet sekä turvata Suomen sisäiset yhteydet ja varmistaa palvelu kaikilla maantieteellisillä alueilla.

Koulutuskeskus JEDU järjestää toimintansa hallituksen ohjeiden mukaan, minkä lisäksi SAKUstars -tapahtuma siirtyy syksyyn. Keväällä 2020 ei järjestetä yhteisiä opiskelijoiden valmistumisjuhlia, ja Taitaja 2020 –tapahtuma on peruttu. Koulutuskeskus JEDUsta ei osallistuta suurille ryhmille suunnattuihin tapahtumiin ja seminaareihin.

Herättäjä-yhdistyksen toiminta siirtyy verkkoon.

– Aloitamme viikoittaiset seurat, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtajan sijainen Kalle Hiltunen.

– Torstaisin klo 19 kokoonnumme Yhdistyksen Facebook-sivun alle luotuun tapahtumaan.

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyössä on myös siirrytty verkkoon. Viime viikonlopuksi suunniteltu mutta peruttu nuortenleiri toteutetaan Minecraftiin rakennetussa Aholansaaressa.

Jokilatvan Opisto sulkee ovensa 18.3.-13.4.2020 väliseksi ajaksi, Reisjärvellä toukokuun loppuun saakka.

Yhteisöllisyys nostaa päätään. Facebookiin perustettiin ryhmä asiointiapua tarvitseville ja tarjoaville sekä Haapajärvelle, että Reisjärvelle. Kärsämäki Yhdessä -yhdistys järjestää yhdessä muiden järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa asiointiapua yli 70-vuotialle kuntalaisille mahdollisuuksien mukaan. Asiointiapua järjestelee projektiohjaaja Jorma Seppälä Kärsämäen kunnan työllisyyspalvelusta. Järjestöjä ja vapaaehtoisia sekä asiointipalvelun tarvitsijoita pyydetään ilmoittautumaan hänelle.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin, chat ja kirjepalvelu ovat auki joka päivä, samoin Nuortennetin ryhmächat. Puheet.net auttaa myös puhelimessa ja chatissa.

18.3.2020

Koululaiset jäävät kotiin etäopetukseen.

Osa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järjestämistä koulupäivisin ajettavista linja-autovuoroista jää ajamatta koronaviruksen vuoksi. Vuorojen liikennöinti voi keskeytyä jo keskiviikosta 18.3.2020 alkaen. Keskeytykset voivat koskea sekä kuntien sisäistä että kuntien välistä liikennettä. Lukiolaisia ylioppilaskirjoituksiin kuljettavat vuorot pyritään kuitenkin ajamaan vielä tämän viikon ajan.

Osassa Kelan palvelupisteistä henkilökunta siirtyy etätyöhön hoitamaan puhelinpalvelua, minkä takia osa palvelupisteistä suljetaan toistaiseksi. Asiakkaita ohjeistetaan hoitamaan Kela-asiansa verkossa ja puhelimitse.

Osuuskauppa KPO käynnistää yhteistoimintaneuvottelut matkailu- ja ravitsemistoimialalla sekä autokaupassa, arvioidakseen henkilöstön lomauttamistarvetta ja kartoittaakseen väliaikaisia toimia, joilla tilanteen yli selviydytään. Neuvottelujen piirissä on noin 350 henkilöä.

Pyhäjärven kaupunki koordinoi vapaaehtoistoimintaa yhdessä Virtaa vapaaehtoisuudesta -hankkeen kanssa. Tällä halutaan turvata kaupunkilaisten kotona pärjäämistä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Virtaa vapaaehtoisuudesta hankkeen työntekijät välittävät vapaaehtoisia avuksi yli 70 -vuotiaiden ja muiden riskiryhmäläisten välttämättömiin asiointeihin. Liity Pyhäjärven koronatalkoot Fb -keskusteluryhmään ja ilmoittaudu halutessasi vapaaehtoiseksi auttajaksi: https://www.vaparivaihde.fi/ilmoittaudu-mukaan-vapaaehtoistoimintaan/ tai soita numeroon 044 235 83 73 (arkisin klo 9-16). Avun tarpeen voit ilmoittaa soittamalla numeroon 044 235 83 73 arkisin klo 9-16. Tietosi välitetään vapaaehtoistyöntekijälle. Vapaaehtoiset eivät välitä maksuja asiakkaan ja ostopaikan välillä. Asiakkaan tulee sopia ostopaikan kanssa maksutavasta.

Valmiuslaki astui voimaan.

19.3.2020

SUH on tekemänsä riskinarvion ja valtioneuvoston suositusten perusteella päättänyt perua ennaltaehkäisevänä toimena kaikki järjestämänsä kilpailu-, yleisö- ja seminaaritapahtumat 31.5.2020 asti. SUH:n koulutuskalenterin mukaiset uudet kurssit ja koulutukset perutaan toistaiseksi 13.4.2020 asti. Tilannetta arvioidaan uudelleen huhtikuun alussa

#