keskiviikko 18.5.2022 | 16:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Meksikolainen Mariana Solis vieraili Koposperällä opiskelemassa tuohitöitä: "Meksikossa punotaan palmun lehdistä ja havun neulasista esimerkiksi koreja, mutta puiden kuorta ei käytetä mihinkään vastaavaan"

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 21.2.2020 klo 11:23

Haapajärven Koposperällä elettiin viime viikolla kansainvälisissä tunnelmissa, kun meksikolainen Mariana Solis vieraili Jaana Öljymäen luona oppimassa suomalaisten tuohitöiden salaisuuksia.

– Opiskelen Aalto-yliopistossa ja teen tuohesta ja sen työstämisestä pro gradua. Meksikossa punotaan palmun lehdistä ja havun neulasista esimerkiksi koreja, mutta puiden kuorta ei käytetä mihinkään vastaavaan, Solis kertoo.

Hän valmistuu tänä keväänä taiteen maisteriksi ja hänen opinnoissaan korostuvat ekologisuus ja kestävän kehityksen ajattelu. Solisin tavoitteena on näyttää töissään ihmisen ja luonnon yhteys, mistä suomalainen tuohikulttuuri on oiva esimerkki.

– Olen kokenut eräänlaisen ahaa-elämyksen, mikä on muuttanut materiaalisen kulttuurin ajatteluani, Solis kertoo.

– Ihmisen yhteys luontoon on katkennut, ja luonnon tuotteita pitäisi arvostaa paljon nykyistä enemmän.

Tuohituotteisiin ja tuohi-kursseihin erikoistunut Öljymäki opetti Solisia kolme päivää.

– Olemme puhdistaneet, leikanneet ja punoneet tuohta. Huomenna menemme metsään ja yritämme ottaa tuohta, jotta Mariana näkisi miten se tapahtuu. Normaalisti tuohi kerätään kesällä, eikä se oikein irtoa tähän aikaan vuodesta, mutta tärkeintä tässä onkin työn periaatteiden näkeminen, Öljymäki kertoo.

Naiset ovat puhuneet keskenään pääasiassa englantia, sillä Mariana ei osaa puhua suomea, vaikka ymmärtää jo yllättävän hyvin puhetta.

– Suomen ääntäminen on todella vaikeaa, ja välillä, kun suomalaiset puhuvat nopeasti, en ymmärrä mitä puhutaan, Solis kertoo.

Metsässä naiset aikoivat myös halailla puita ja etsiä yhteyttä luontoon sitä kautta.

Tuohien suhteen Öljymäki tekee normaalisti yhteistyötä HASAn kanssa.

– He kertovat, mistä ja milloin voin ottaa tuohta. Omasta metsästä otan tuohta niistä puista, jotka on päätetty kaataa polttopuuksi. Näin minun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa tuohen keräämisestä.

Jaana Öljymäki perusti yrityksensä, Design JaanaÖ:n aikalailla tasan vuosi sitten.

– Viime kesänä minulla oli usean päivän ajan kurssilainen Belgiasta. Tulevalle syksylle on jo alustavia suunnitelmia Amerikan suuntaan, ja viime vuoden lopulla kävin Innocrafts käsityöhankkeen tiimoilta viikon matkalla Irlannissa esittelemässä tuohitöitä. Yhteistyö irlantilaisten kanssa jatkuu ensi keväänä, hän kertoo.

Öljymäellä on Koposperällä, kotinsa pihassa oma aitta, missä hän työskentelee, pitää kursseja ja ottaa asiakkaita vastaan.

– Olen tehnyt äitini Eeva Rutasen kanssa kaksi laajaa ja Suomessa harvinaista tuohiohjekirjaa. Äitini jalanjäljissä olen innostunut tuohitöistä todella paljon. Häneltä olen saanut ainutlaatuisen laajan koulutuksen tähän tekniikkaan, Öljymäki kertoo.

#