tiistai 25.2.2020 | 07:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luontokuvaaja Veijo Toivoniemi kävi tapaamassa humppilalaista kurkikuiskaaja Jouko Alhaista, jonka pihapiirissä asuu 27-vuotias naaraskurki "Kookka" ja noin 10-vuotias uroskurki "Sähikäinen"

Selänne
Su 19.1.2020 klo 00:00

Kävin viime viikolla Humppilassa tutustumassa kurkikuiskaajaksi tunnettuun Jouko Alhaiseen. Jouko Alhainen toimii luontoyrittäjänä Taigabird Oy nimisessä yrityksessä ja kansainvälisenä kurkitutkijana. Alhainen on mm. suunnitellut ja rakentanut suuren osan Suomen lintutorneista. Jouko Alhainen on myös BirdLife Suomen kurkien suojelutoiminnasta vastaavan kurkityöryhmän jäsen. Alhainen sai viime vuonna Suomen kulttuurirahaston myöntämän elämäntyöpalkinnon joka oli summaltaan 10 000 euroa. Kipinän eläinten ja lintujen pelastamiseen Alhainen sai jo pienenä poikana.

– Ensimmäiset lintuni olen hoitanut noin 5-vuotiaana, kun hoidettavana oli loukkaantunut varis. Sen jälkeen olen hoitanut useita muitakin lintuja ja eläimiä, Alhainen kertoo.

Pikkuhiljaa Alhainen ajautui kuitenkin pelastamaan ja hoitamaan kurkia ja nyt hänellä onkin tallissaan ja pihapiirissään hoidettavana kaksi lentokyvytöntä kurkea, 27-vuotias naaraskurki Kookka ja noin 10-vuotias uroskurki Sähikäinen. Kookka löydettiin sorsanmetsästyskauden alussa siipirikkona Satakunnasta, Puurijärven ja Isosuon kansallispuistosta, ja ei tiedetä tarkalleen loukkaantuiko se haulista vai törmätessään johonkin, mutta röntgenissä havaittiin sen vasemmassa siivessä yhden luun olevan pysyvästi poikki. 27-vuotias Kookka on ollut Alhaisen hoidettavana lähes koko ikänsä.

– Kookka lentää heikosti 10-15 metriä ja Sähikäinen useita kymmeniä metrejä maata hipoen, Alhainen kertoo. Kookalla on iän myötä myös näkö hieman heikentynyt, Alhainen tarkentaa.

Luonnonvaraisen eläimen pitkäaikainen hoito on hyvin vaativaa ja edellyttää asiantuntevia hoitajia ja isoja tiloja. Kurjet erityisesti ovat hyvin vaativia hoidettavia ja ne voivat kuolla herkästi stressin aiheuttamiin sairauksiin hoidon aikana. Luonnonvaraisten eläimien hoitaminen vaatii myös Suomen ympäristökeskuksen myöntämän luvan jollainen Jouko Alhaisella on.

Kurjet ovat arkoja lintuja, mutta ajan saatossa ne ovat sopeutuneet jonkun verran myös ihmistoimintaan. Alhaisen suojatit Kookka ja Sähikäinen ovat erityisen arkoja koirien suhteen.

– Kerran naapurin koira oli taas karannut ja se juoksi meidän pihaan, ja kurjet pelästyivät paljon. Ne juoksivat kauas pellolle, Kookka palasi kotvan kuluttua, mutta Sähikäinen jatkoi vain pakoaan useiden kilometrien päähän, Alhainen kertoo.

– Toisena karkupäivänä tein Kookan kanssa kilometrien lenkin Sähikäisen pakosuuntaan ja olimme paljon äänessä ja esillä, jotta Sähikäiselle tulisi tieto kodin suunnasta. Kolmantena pakoyönä Sähikäinen sitten palasi kotiin. Siinä se seisoi keskellä kotipihaa aamulla puoli neljän aikaan. Kävin Sähikäisen päästämässä sisään ja se tuntui olevan kovasti hyvillään, Alhainen hymyilee.

Ennen kurkien kohtaamista Jouko antoi tarkat ohjeet minulle, miten toimia kurkien kanssa. Kurkia ei saanut katsoa suoraan silmiin ja liikkeet tulisi olla hitaita ja rauhallisia, eikä puhua isoon ääneen mutta muuten keskustella aivan normaalisti. Kun kurjet päästettiin omista sisätiloistaan ulos, tulivat ne normaalia hitaammin, koska havaitsivat heille vieraan ihmisen reviirillään. Aikansa käveltyään ja tilannetta tarkkailtuaan, Joukon ollessa niiden turvana, kurjet hyväksyivät myös toimittajan läsnäolon.

Jonkun ajan kuluttua sain henkilökohtaisesti olla todistamassa sen, mistä Jouko Alhainen ja Kookka ovat tulleet maanlaajuisesti hyvin tunnetuksi. Molemmat ottivat muutamat tanssiaskeleet, joilla olisi voinut pärjätä jopa tanssikilpailussa.

Tämän jälkeen kurjet liikkuivat piha-alueella jo hyvin vapautuneesti ja eräässä vaiheessa Kookan kävellessä vierestäni, sain Alhaiselta luvan silittää Kookan pitkää ja uljasta kaulaa. Vaikka silittäminen ei kestänyt kauan, oli hetki ikimuistettava. Vain harva pääsee elämänsä aikana silittämään niinkin arkaa lintua kuin kurkea.

Seuratessani Joukon ja kurkien välistä kanssakäymistä, huomasin kuinka luottavaisia ne olivat Joukoa kohtaan ja kuinka Jouko nautti suunnattomasti kurkien seurasta. Alhaiselle eläimien ja lintujen pelastaminen on tärkeää ja rakasta työtä, jota hän aikoo jatkaa niin kauan kuin siihen on vain mahdollisuus. 35 vuoden aikana Alhainen on hoitanut ja pelastanut useita kurkia.

– Teen tätä työtä pelastamisen ja auttamisen ilosta sekä saadakseni palautettua linnut takaisin luontoon jos se on mahdollista, Alhainen kertoo lopuksi.

#