tiistai 25.2.2020 | 07:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Ruohomäki on opettanut soolotanssijoita, erityisryhmiä ja paritansseja useita vuosia – Tanssitunnille tulemiseen riittää kun osaa kävellä

Outi Levä Selänne
La 18.1.2020 klo 12:00 [päivitetty ke 15:31]

– Tanssiasento on tärkein. Pitää jaksaa kannatella oma itsensä. Miehen kädet ovat suunnilleen naisen rintsikoiden korkeudella, eivätkä ne vaeltele selkää pitkin. Navat eivät ole vastakkain, nainen on kravattilinjan oikealla puolella. Mies näkee naisen olkapään yli. Hartiat alhaalla ja hyvä keskivartalon kannatus, Satu Ruohomäki opettaa tangon alkeita viisikymmenpäiselle ryhmälle Konttimäessä.

Tanssijat ovat lähteneet innolla tanssikurssille, niitä kun lähialueilla on harvemmin tarjolla.

– Olen harrastanut tanssimista ehkä kuusi vuotta ja lähdin, kun kurssi on näin lähellä, sanoo pyhäjärvinen Mari Rissanen odotellessaan vaihtopaikalla.

Tanssijoita on tullut Kärsämäelle myös Siikalatvalta, Pyhännältä, Haapajärveltä ja Raahesta. Moni tanssii liikkumisen ilosta. Tanssimisella sanotaankin olevan paljon hyötyjä: parantaa sydänterveyttä ja hengitystä, joustavuutta, vahvuutta ja kestävyyttä, muistia, pudottaa painoa, lisää energiaa. Haapavetisellä Johannes Vatjuksella on hyvä syy opetella tangoa.

– Kun laulan tangoja, haluan oppia tanssimaan ihan oikeasti itsekin ja päästä tanssin ytimeen, sanoo viime vuoden tangokuningas.

Satu Ruohomäki on opettanut soolotanssijoita, erityisryhmiä ja paritansseja useita vuosia. Hän opettaa oman yrityksensä Satumaisen Sykkeen kautta ja myös Tanssikoulu Tanssiaallossa. Kursseja on linjalla Tornio-Rovaniemi-Oulu-Raahe, mutta myös Etelä-Suomessa ja -Pohjanmaalla. Kärsämäen kursseilla opetellaan perinteisiä tangoa ja valssia sekä fuskua ja buggia.

– Kädenalitansseja tanssivat varsinkin nuoret, mutta niiden kautta he löytävät myös perinteiset paritanssit. Kädenalitanssit vievät toki kaikenikäisiä, yli kahdensankymppisiäkin, sanoo Ruohomäki.

Tanssikursseille ei tarvita mitään aiempaa tanssitaitoa, riittää kun osaa kävellä. Siispä kävellään. Kävelyn on oltava hiihtävää, ei pomppivaa. Kuunnellaan tangoa ja taputetaan rytmissä. Sitten kävellään kuin hiihdettäisiin, rytmissä.

– Onko puunkato-ote vai halausote, kysyy Ruohomäki, nostaa kätensä kuin kantaisi halkoja ja näyttää sitten, miltä otteen pitäisi näyttää - halaukselta.

Tanssi saa tuntemaan itsensä onnelliseksi ja itsevarmaksi.

– Liikkeellelähtösignaali pitää antaa selvästi. Mies ottaa daamista kiinni ja tuntee itsensä parkettien partaveitseksi. Jämäkän itsevarma lähtö ottaa daamilta luulot pois, vitsailee Ruohomäki.

Tanssitunneilla toimii iloinen parinvaihtosysteemi, joten tanssimaan voi tulla ilman paria. Omankin parin kanssa saa toki tanssia. Tansseissa on yleensä miespula. Tiistain tunneilla oli lähes tasaparit.

#