tiistai 25.2.2020 | 07:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ankkuri - yksinäisyydestä yhteisöllisyyteen -hanke antaa jeesiä kouluun, työhön, kuntoutukseen tai eläkkeelle

Outi Levä Selänne
Pe 17.1.2020 klo 17:16

Viime syksystä saakka toimineen Ankkuri - yksinäisyydestä yhteisöllisyyteen -hankkeen projektipäällikkö Laura Tikka ja projektiohjaaja Jorma Seppälä lupaavat jeesatanuoria kouluttautumaan, hankkimaan työelämävalmiuksia ja löytämään mielekästä sisältöä elämäänsä. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat alle 29-vuotiaat ja yli 50-vuotiaat, jotka ovat työmarkkinoiden ulkopuolella, mutta hankkeeseen ovat tervetulleita kaikki kärsämäkiset, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseensä.

Jokaiselle asiakkaalle räätälöidään apu ja ohjaus hänen oman tarpeensa mukaan. Monelle viranomaisten kanssa asiointi voi olla taakka ja iso kynnys. Joku voi tarvita “arjen taitojen kurssin” oppiakseen hoitamaan arkiasiansa, vierellä kulkijan lääkärikäynnilleen tai tukea ja kannustajaa koulunkäynnilleen.

– Asiakas on itse pääroolissa ja asettaa omat tavoitteensa. Me autamme tavoitteiden saavuttamisessa. Haluamme, että asiakkaamme löytävät oman polkunsa elämässään, niin harrastuksissa, koulutuksessa kuin työelämässä, sanovat Tikka ja Seppälä.

Asiakkaalle tarkoituksenmukainen paikka elämässään voi olla työ, kuntoutus, eläke tai jokin muu vaihtoehto. Hanke voi järjestää kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeiluja tai palkkatuettuja työpaikkoja. Hankkeeseen osallistuja voi suorittaa lyhytkorttikoulutuksia, kuten EA-koulutuksen, hygieniapassin tai työturvallisuus- ja tulityökortit. Tehdään vierailuja kouluihin ja työpaikkoihin ja kuullaan luentoja. Myös luontoa käytetään kuntoutumisen tukena. Ryhmätoiminnassa teemoja voivat olla terveellinen ruoka, liikunta ja erilaisiin harrastuksiin tutustuminen.

– Jos ihmisellä on yksikin harrastus, se usein motivoi tarttumaan myös työelämään, sanoo Seppälä.

Yksinäisyys on monen kohdalla lamauttava ja syrjäyttävä tekijä. Omien asioiden hoitaminen ei onnistu itsenäisesti eikä pystytä hakemaan niitä etuuksia, joihin on oikeutettu. Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen on epäonnistunut. Terveydentila voidaan kartoittaa ja ohjata jatkotutkimuksiin tai kerätä näyttöä työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan avulla.

– Jo eläke-sanakin tekee korkean kynnyksen. Muutaman kuukauden työkokeilu kannattaa. Kolmen kuukauden pituinen kuntouttavan työtoiminnan jakso ja työkykyarvio vaikuttavat usein myönteisesti eläkepäätökseen, tietää Seppälä.

Ankkuri-hanke on tarkoitettu kärsämäkisille. Se toimii yhteistyössä sosiaalitoimen, etsivä nuorisotyön ja terveydenhuollon kanssa.

– Tiedämme, että Kärsämäellä on ihmisiä, jotka hyötyisivät hankkeesta. Emme kuitenkaan tiedä, keitä ja missä he ovat ja kuinka heidät tavoittaisimme. Osaa nuorista vanhemmat elättävät, eivätkä he näy missään tilastoissa. Sen vuoksi toivomme, että hekin itse tai heidän läheisensä ottaisivat meihin yhteyttä, sanovat Tikka ja Seppälä.

Työpajalla on avoimet ovet ensi viikon perjantaina.

#