tiistai 25.2.2020 | 08:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Ukkometso

Selänne
Pe 17.1.2020 klo 17:14 [päivitetty pe 17:14]

Se on perin harvinaista, että tällainen urbaani cityhiihtäjä näkee ukkometson ihan elävänä, mutta tällä viikolla se tapahtui taas. Jo toistamiseen elämäni aikana. Siinä se istua nakotti, keskellä tietä Reisjärven Järvikylällä ja katseli autoani siihen mallin, että uskallapas tulla lähemmäs. Täytyy sanoa, että komea on otus!

No, ei meidän tarvinnut kauaa leikkiä hyviä, pahoja ja rumia, kun ukolla pettivät hermot. En ehtinyt kuin muutaman kerran huitaista kättä kameralaukun suuntaan niin johan lähti. Parasta siinä lähdössä olikin ukon liitäminen komealla kaarella autoni yli kohti metsää. Ja taas oli pakko huokaista, miten kaunis eläin se oli.

Epäilen, että nykyinen sääilmiö oli sekoittanut sen hormonit ja reppana luuli nyt olevan huhtikuun, vaikka mitä minä tiedän metson sielunelämästä - en yhtikäs mitään. Saattoihan se olla ihan muuten vaan Järkikylällä maisemia katsomassa!

Edellisen kerran olen nähnyt metson vain tummana poispäin lentävän hahmona keskellä metsää. Rytinä oli kuitenkin sitä luokkaa, ettei se voinut muukaan olla. Ja joka päivä saan ihailla täytettyä sellaista ihan omassa olohuoneessa.

Mutta palataan tähän tiellä kököttäjään ja siihen, mitä tällainen talvi tekee luonnolle. Ei hyvää ainakaan. Jos kuvitellaan, että tällä metsolla oli meneillään kevätpörriäinen ja hän kohtasi matkallaan yhtälailla kalenterinsa sekoittaneen koppelon, niin en usko sen tietävän jälkikasvulle mitään hyvää. Kesään on vielä pitkä matka. Enkä usko sitäkään, että juuri tämä metso olisi ainoa, jolla on aikakirjat solmussa. Vastaavia ongelmia lienee muillakin metsän eläjillä.

Ainoa lohtu tässä vaiheessa löytyy sosiaalisen median Kärsämäkiset juuret -ryhmästä, missä näkyy otteita Otto Hepoahon mietelmistä ja päiväkirjoista vuosilta 1916-1940. Siellä kerrotaan vuoden 1932 talven olleen samanlainen kuin nyt, mutta myöhemmistä merkinnöistä selviää, että lauhaa talvea on kuitenkin seurannut lämmin ja kaunis kesä.

Toivossa on hyvä elää.

#