tiistai 25.2.2020 | 08:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Teräshenkilö

Selänne
Pe 17.1.2020 klo 17:12

Tässä viime vuosina näyttää naisten osuus elokuvien toimintasankareina kasvaneen kovasti. Naiset tappelevat paremmin kuin miehet ja omaavat yliluonnollisia kykyjä. Vaikka voisiko kansalliseepoksemme Kalevalan Pohjan Akkaa pitää myös jonkinlaisena sankarina? Olihan hänelläkin yliluonnollisia kykyjä. Aikaisemmin toimintaelokuvissa naisen osuus on ollut toimia kauniina ja hauraana pelastettavana objektina, mutta nyt naiset saattavatkin pelastaa miehiä. Pitäisikö tästä suuntauksesta huolestua?

Kovasti vaan ovat nämä naispuoliset toimintasankarit kaikki samasta muotista. He ovat kauniita, hoikkia, sopusuhtaisia ja erittäin seksikkäitä. Olisiko se miehelle niin kauhea tilanne tulla tällaisen olennon pelastamaksi? Kannattaisiko miehen tuossa tilanteessa näytellä heikompaa kuin on ja antautua vahvan naisen hoivaamaksi? Pikkusen potkii vastaan tuollainen ajatus, vaikka toisaalta houkuttaakin. Miesflunssassa se voi ehkä tiettyyn rajaan asti käydä, mutta siitäkin tilanteesta miehen täytyy nousta sankarina kärsittyään vuosisadan pahimmasta epidemiasta ja selvittyään taudista oman poikkeuksellisen henkisen ja fyysisen vahvuutensa ansiosta.

Miten toimisi vartalopositiivinen nainen toimintasankarina? 150 kiloinen amatsoni lentämässä ilmojen halki tiukissa trikoissa? Tanner tärähtäisi aivan oikeasti tuollaisen sankarin laskeuduttua hoitamaan tilanne. Varmasti saa tämäkin genre vielä tilaa, kunhan eletään muutamia vuosia. Näyttelijöistä ei onneksi olisi pulaa.

Sukupuolineutraali aspekti on myös jäänyt aika vähälle huomiolle. Ei varmaan mene pitkiä aikoja, kun Teräsmies täytyy olla muodossa Teräshenkilö. Näkymätön mies on Näkymätön henkilö jne. Kaikki sankarit ovat myös tietysti vegaaneja. Toisaalta en ole havainnut näiden sankareiden koskaan ruokailevan. Onko joku nähnyt Mustanaamion kuorimassa banaania, vaikka asuukin viidakossa?

Ilmeisesti tästä nykyisestä kehityksestä ei tarvitse olla huolissaan, koska sankaruuden kirjo näyttäisi laajenevan ja uusituvan aika tavalla. Tiedä mitä tässä vielä saadaan tarjolle. Odotan vaan aikaa, jolloin joku supersankari käy ilmastonmuutosta vastaan murjomalla kaikki henkilöautot ruttuun. Ehkä sellainen hahmo on jo kehitteillä jossain Punavuoren hämyisessä yksiössä.

#