tiistai 25.2.2020 | 08:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomen Kansanmusiikkiliitto nimesi Miukeli-yhtyeen Vuoden Nuoreksi Pelimanniksi: "Olemme kuin sisaruksia. Musiikki on kasvattanut meidät yhteen"

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 17.1.2020 klo 00:00

Haapajärvinen Miukeli-yhtye sai tunnustusta Suomen Kansanmusiikkiliitolta Folklandia-risteilyllä viime perjantaina. Yhtye nimettiin Vuoden 2020 Nuoreksi Pelimanniksi ja Juho-Antti Koirasen muistorahaston stipendin saajaksi.

– Eihän me tällaista osattu odottaa, mutta hyvältä tämä tuntuu. Olemme tehneet musiikin eteen paljon töitä, ja on upeaa, että se on huomattu muuallakin, Jennina Salmela ja Anna Salomaa kertovat.

Salmelan ja Salomaan lisäksi pääasiassa kansanmusiikkia ja pop-musiikkia soittavaan Miukeliin kuuluvat sisarukset Emilia ja Joonatan Lappalainen, jotka eivät tällä kertaa ehtineet muilta harrastuksiltaan haastatteluun.

– Me koitetaan puhua heidänkin puolestaan, Salmela ja Salomaa lupaavat.

Miukelin kaikki jäsenet opiskelevat musiikkia sekä soittavat ja laulavat Jokilaaksojen musiikkiopistossa, minkä lisäksi Salomaa käy Haapajärven lukion rinnalla myös Sibelius Akatemian nuoriso-osastolla.

– Käyn Helsingissä opiskelemassa viikonlopun vähintään kerran kuukaudessa, hän kertoo.

Salmelan instrumentti on piano, Salomaan harmonikka, Emilia Lappalaisen viulu ja Joonatan Lappalaisen lyömäsoittimet.

Miukeli on jäsentensä nuoresta iästä, 11-17 vuotta huolimatta ehtinyt paljon.

– Olemme soittaneet yhdessä reilut viisi vuotta ja esiintyneet yli 100:lla keikalla muun muassa Sata-Häme Soi! -festivaalilla, Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla, Haapajärven Teepiknik-tapahtumassa, Samuelin Poloneesissa Helsingissä ja Oulussa, Jyväskylän Rakennusmessuilla, Haapavesi-Folkeilla, Uikon taikaa -festivaalilla Nivalassa, Harmonikkaliiton Harmonikkaristeilyllä sekä Oulaisten musiikkiviikoilla, tytöt kertovat.

Ihan ensimmäisen keikkansa kokoonpano soitti reilut viisi vuotta sitten Nuorisotalo Stollessa, musiikkiopiston klubi-illassa.

– Esiinnyimme nimellä ”Jumppaavat valaat”. Kun homma jatkui, meidän piti keksiä itsellemme hiukan toimivampi nimi. Miukeli tulee siitä, kun nimen pohdinta oli kuumimmillaan ja minä näin kissan juoksevan tien yli ja sanoin äidille: ”Kato, miukeli meni tuonne!”

Nuorten soittajien mielestä Miukelissa parasta on yhteiset reissut ja keikkamatkat, missä kaikilla on aina hauskaa.

– Kaustisen reissut ovat ehkä ne kaikkein parhaimmat. Olemme kuin sisaruksia, musiikki on kasvattanut meidät yhteen. Olemme kasvaneet sen mukana ja siitä on tullut osa meitä. Musiikki ja Miukeli ovat antaneet meille itseluottamusta ja esiintymisvarmuutta. Musiikki on myös todella terapeuttista ja soittamalla saa purettu paljon tunteita, Salmela ja Salomaa kertovat.

– Erityiskiitos tästä kaikesta kuuluu vanhemmillemme, opettajillemme ja perheille. Ilman heitä tätä ei olisi tapahtunut. Minä ja Jennina olemme kulkeneet samaa matkaa aina muskarista lähtien. Opettajat inspiroivat meitä ja tarvittaessa myös potkivat eteenpäin.

Tänä keväänä Miukeli julkaisee ensimmäisen levynsä, mihin on kerätty yhtyeen jäsenten suosikkikappaleita niin kansanmusiikin kuin popin puolelta.

– Olemme tehneet kappaleisiin uusia sovituksia. Kesällä teemme levyn tienoilta varmaankin jonkinlaisen pienen kiertueenkin, Salmela ja Salomaa kertovat.

Vuotta pidemmälle tytöt eivät kuitenkaan uskalla tulevaa suunnitella Miukelin osalta, sillä heillä on edessään ylioppilaskirjoitukset ja opiskelemaan lähteminen. Salomaa aikoo hakea Sibelius Akatemiaan ja hän suunnittelee tekevänsä musiikista ammatin itselleen.

– Olemme vähentäneet yhteisiä harjoituksia lukion takia, mutta myös siksi, että meillä on jo aika hyvä vakio-ohjelmisto, jonka osaamme pienellä kertaamisella ennen keikkaa.

Salmelan suunnitelmat eivät ole vielä ihan niin selkeät, mutta hän toivoo musiikin liittyvän hänenkin tulevaisuuteensa tavalla tai toisella.

Yhtyettä voi seurata kaikista sosiaalisen median yleisimmistä kanavista. Yhtyeen youtube-kanavalta löytyy myös taltiointi palkintojen jakojuhlasta.

Kilpailut pitävät katseen päämäärässä

Yhtyeen haitaristi Anna Salomaa on kolminkertainen Suomen Pelimannimestari sekä 5- että 2-rivisissä. Kesällä 2019 hän voitti Folk-sarjan Sata-Häme Soi -festivaalilla, minkä lisäksi hän on voittanut myös Kroatiassa kansainvälisen harmonikkakilpailun.

Vuonna 2017 Salomaa sai Haapajärven kaupungin Kulttuuripalkinnon.

– Erilaiset kilpailut antavat soitolle päämääriä ja tavoitteita siitä, mihin on soitollaan menossa, Salomaa sanoo ja kertoo menestymisen antavan soittoon lisää motivaatiota ja puhtia. Kantaesitimme Folklandialla Miukelin kanssa myös säveltämäni kappaleen Hääaamusella. Se oli taas yksi etappi lisää.

– Pienellä paikkakunnalla myös sokeutuu helpommin omalle soitolleen, kun ei kuule muiden samanikäisten soittoa ja kilpailut ovat oiva tapa päästä jyvälle siitä, missä mennään, hän jatkaa.

Yhtyeen viulisti Emilia Lappalainen on voittanut ja tullut toiseksi Great Composers Competition -kilpailuissa sekä saanut kunniamaininnan ENKOR-viulukilpailusta. Lappalainen on soittanut Haapaveden kamariorkesterin sekä Nuorten LuostoClassic -orkestereiden solistina.

Yhtyeen pianistin, Jennina Salmelan, säveltämä Fanfaari avasi keväällä 2019 Nuorten hiihdon SM-kilpailut ja oli seremoniamusiikkina palkinnonjakojen yhteydessä. Yhtyeen lyömäsoittaja Joonatan Lappalainen on soittanut AtR-Juniors-orkesterin solistina.

#