torstai 29.7.2021 | 04:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne tavoittelee miljoonan euron säästöjä keskittämällä toimintaansa – "Muutosvauhti hirvittää ja väsyttää henkilökuntaa", luottamusmiehet kertovat

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 10.1.2020 klo 10:28

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne tavoittelee miljoonan euron säästöjä keskittämällä toimintaansa. Vuodeosastotoiminta aiotaan keskittää Pyhäjärvelle ja lääkäripäivystys Haapajärvelle. Pyhäjärvelle keskittyisivät myös lääkekeskuksen ja välinehuollon palvelut.

Esitykset käsitellään Ppky Selänteen hallituksessa 23. tammikuuta, missä päätetään myös mahdollisten yt-neuvottelujen aloittamisesta. Kuntayhtymän jäsenkuntien valtuustojen käsittelyyn esitykset menevät näillä näkymin huhtikuussa.

Mutta mitä Ppky Selänteen hoitohenkilökunta ajattelee asiasta?

– Henkilöstö on tympääntynyt ja väsynyt alituisiin muutoksiin. Perustyörauhaa ei ole ollut pitkiin aikoihin, Tehy:n pääluottamusmies Nina Pulkkinen ja SuPerin pääluottamusmies Tiina Isoniemi sanovat.

– Luotto johtajiin on mennyt ja kamelin selkä tuntuu olevan monella katkeamispisteessä. Jatkuva säästäminen ei aina mahdollisuutta työn kehittämiseen, Isoniemi jatkaa.

Henkilökunta on ilmaissut luottamusmiehilleen huolensa palvelujen tasapuolisuudesta, varmuudesta, potilasturvallisuudesta ja osaavan henkilökunnan riittävyydestä Ppky Selänteen alueella.

– Moni ihmettelee, tuovatko nämä ratkaisut todellisia säästöjä? Me ymmärrämme kyllä, että säästää täytyy, mutta olemme tehneet työmme tähänkin saakka kustannustehokkaasti. Fakta kuitenkin on, että ihmiset on hoidettava, oli kunnilla rahaa tai ei, eikä ihmisiä voi hoitaa ilman henkilökuntaa, Pulkkinen sanoo.

Sekä Pulkkinen että Isoniemi nostavat esille Reisjärvellä (Vuodeosaston lakkauttaminen ja Arviidan käynnistäminen) ja Pyhäjärvellä (Ppky Selänne lopettaa vuorohoidon tarjoamisen omana toimintana Pyhäjärvellä ja muuttaa akuuttiosaston paikoista 5 arviointipaikoiksi) vastikään tehdyt muutokset, joita ei ole vielä saatu kunnolla ajettua sisään.

– Henkilökunta kokee, että työstä ja sen suunnittelusta puuttuu pitkäjänteisyys. Näin nopean rakennemuutoksen ei koeta olevan hallittua. Nyt näyttää siltä, että päättäjät katsovat vain vuoden-kahden päähän, vaikka tosiasiassa meidän pitäisi katsoa ja suunnitella palveluja vähintään kymmenen vuoden persperktiivillä, Pulkkinen lataa.

– Keskittäminen on mielestämme palvelujen karsimista, ja nyt karsitaan palveluja, joiden tarve tulee jatkossa kasvamaan, sillä asummehan me kaikkein sairastavimmalla alueella koko Pohjois-Pohjanmaalla. Se osoittavat valtakunnalliset tilastotkin.

Pulkkinen kysyy myös, onko kukaan katsonut aluettamme isompana kokonaisuutena?

– Jos Haapavesikin lopettaa oman vuodeosastonsa, missä alueemme ihmiset lopulta hoidetaan? OYS2030 -hankkeeseen kuuluu yliopistosairaalan vuodepaikkoja vähentäminen ja asiakkaiden ohjaaminen enenevissä määrin terveyskeskusten vuodeosastoille jatkohoitoon. Missä nämä ihmiset sitten hoidetaan, jos maakunnassa ei ole riittävästi vuodeosastopaikkoja?

Luonnollisesti henkilökunta pelkää myös omien työpaikkojensa puolesta.

– Minne kukin joutuu ja kenen työt loppuvat pyörivät henkilökunnan mielissä, tasapainotusryhmässä henkilöstön edustajana istunut Pulkkinen sanoo.

Osaa henkilökunnasta huolettaa myös osaavan työvoiman mahdollinen katoaminen.

– Jos työpaikka siirtyy toiselle paikkakunnalle, se tuo muutoksia monien perheiden arkeen. Kuinka moni on lopulta valmis kulkemaan toisella paikkakunnalla töissä, ja kuinka monella on varaa laittaa perheeseen toinen auto? Kuinka moni hakee töitä muualta tai vaihtaa jopa alaa? Jääkö meille tänne riittävästi osaavaa henkilökuntaa, Pulkkinen ja Isoniemi pohtivat.

Pulkkinen muistuttaa myös, että mikäli yt-neuvottelut käynnistyvät, rekrytointikielto astuu voimaan. Se puolestaan aiheuttaa hankaluuksia tulevan kesän lomajärjestelyihin.

– Viime kesälomakausi oli tässä suhteessa katastrofaalisia. Mistä me saamme työntekijöitä kesäksi niin paljon, että turvaamme palvelut myös loma-aikana? Pulkkinen kysyy ja muistuttaa, että myös hoitajat ovat veronmaksajia.

#