torstai 24.9.2020 | 21:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Eipä käy katteeksi!

Pe 10.1.2020 klo 10:15

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteen suunnitellut säästötoimet ovat liioittelematta yksi viime aikojen puhutuimmista asioista.

Osa kansasta on järkyttynyt Selänteen suunnitelmasta lakkauttaa vuodeosasto Haapajärveltä ja keskittää vuodeosastotoiminta Pyhäjärvelle. Osalla otsolohkoa kiristää puolestaan suunnitelma virka-aikaisen päivystyksen siirtämisestä kokonaan Haapajärvelle siten, että Pyhäjärvelle ja Reisjärvelle jäisi vain kiireetön lääkärin vastaanotto.

Henkilökunnalla on sitten omat murheensa, joista voitte lukea täsmätietoa lehtemme sivulta seitsemän.

Yllättävää koko kalabaliikissa mielestäni on se, miten vähän reisjärviset ovat ottaneet asiaan kantaa puoleen tai toiseen. Joko me olemme nostaneet kätemme pystyyn ja antautuneet tai sitten olemme yksinkertaisesti vain tyytyväisiä säästösuunnitelmaan? Onhan sekin mahdollista. Olipa kansan mielipide asiasta mikä tahansa, säästösuunnitelma koskee mitä enemmissä määrin myös reisjärvisiä. Mikäli suunnitelma toteutuu, reisjärvisten matka lähimmälle vuodeosastolle kasvaisi nykyisestä reilusta 30 kilometristä lähes 70 kilometriin (kirkolta mitattuna). Oheistietona mainittakoon, että Kokkolan keskussairaalaan Reisjärveltä kertyy noin 114 kilometriä ja Oulaskankaalle reilut 90.

Viime viikkoina olen mielessäni ihmetellyt myös sitä, mitä Reisjärvi saa tässä ”uusjaossa”, kun kaikki toiminnot jakautuvat tämän hetkisen tiedon mukana Haapajärven ja Pyhäjärven kesken?

Totta on sekin, ettei tällaisia suunnitelmia kukaan huvikseen tee, vaan rahahan se tätä maailmaa pyörittää. Tai paremminkin sen puute. Kyllä ei käy kateeksi kuntiemme päättäjiä, kun joutuvat miettimään miten raha saadaan riittämään, kun rakentaakin pitäisi, ja luoda työpaikkoja, hyvinvointia, vetovoimaisuutta, yhteisöllisyyttä ja niin edelleen.

Kaiken arvoa ei kuitenkaan voi mitata vain rahassa, vaan asioilla on myös muita arvoja. Kuka osaisi ynnätä ne exceliin?

#