tiistai 29.9.2020 | 00:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Naimisiin nollabudjetilla ja ilman stressiä – Kärsämäellä ja Haapajärvellä järjestetään yhteishäät 02.02.20, kuulutukset eli avioliiton esteiden tutkinta on tehtävä viimeistään perjantaina 24.1.2020.

Outi Levä
La 11.1.2020 klo 12:00

– Totta se on. Naimisiin pääsee nyt ilman suurta hössötystä ja rahanmenoa. Silti juhlavasti, kirkollisesti ja merkittävästi. Ja muistettavasti! Yhteishäät kaikille vihittäville pareille lupaa Kärsämäen kirkkoherra Heikki Valkama Kynttilänpäivänä, valon päivänä, sunnuntaina helmikuun toisena kello 20.20 Engelin kirkossa.

Seurakunta tarjoaa ikimuistoisen ja historiallisen hääillan pareille, jotka tahtovat virallistaa suhteensa kirkkohäillä, mutta ilman suurta spektaakkelia ja isoa rahanmenoa. Pappi, kanttori ja suntio ovat jo valmiina. Todistajatkin löytyvät seurakunnan puolesta.

– Sain idean netistä, yhteishäitähän on järjestetty Etelä-Suomessa. Ja televisiossa on paljon häihin liittyviä ohjelmia. Haluan rohkaista nuoria virallistamaan yhdessäolonsa. Monilla nuorilla on valtava epävarmuus, vaikka he asuvat yhdessä ja jakavat elämänsä. Myös vanhemmat parit saattavat tarvita rohkaisua, sanoo Valkama.

Valkaman mukaan avioliitto suojaa muun muassa molempien oikeutta esimerkiksi toisen yllättävästi poistuessa elämästä. Aikaisemmin vihityt pari voivat uusia tilaisuudessa vihkivalansa. Hääjuhlallisuuksiin kuuluvat kakkukahvit, jotka seurakunta tarjoaa pienimuotoisessa hääjuhlassa vihkimisen jälkeen. Näiden häiden valmistelujen ja itse juhlallisuuksien kanssa ei tarvitse stressata.

– Ei monen tunnin sessiota. Enkä pidä puheita, lupaa Valkama.

Vihittävistä ainakin toisen tulee olla seurakunnan jäsen ja molempien rippikoulun käyneitä. Toinen vihittävistä voi kuulua eri kristillisen kirkkokunnan seurakuntaan, kunhan se yhteisö hyväksyy luterilaisin menoin suoritetun avioliittoon vihkimisen. Puuttuvan riparin voi käydä mittatilaustyönä ennen häitä, lyhyemmän kaavan mukaan. Kastaminenkin onnistuu. Kuulutukset eli avioliiton esteiden tutkinta on tehtävä viimeistään perjantaina 24.1.2020. Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä netissäkin: www.esteidentutkinta.fi. Pappi ottaa yhteyttä vihittäviin ja käy läpi käytännön asiat ja esille nousevat kysymykset.

Myös Haapajärvellä Kristuksen kirkastumisen kirkossa on Hääilta 2.2.2020 klo 18 alkaen ja vihkimiset puolen tunnin välein. Haapajärvellä tällaisia vihkimisiä on kirkkoherra Kari Tiirolan mukaan järjestetty joka toinen vuosi. Toissa vuonna vihittiin kymmenen paria.

#