maanantai 28.9.2020 | 23:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärven seurakunta siirtyi Kuopion hiippakunnasta Oulun hiippakuntaan vuoden alusta – Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo piti Pyhäjärvellä loppiaisena piispanmessun Pyhän Annan kirkossa ja toivotti Pyhäjärven seurakunnan lämpimästi tervetulleeksi Oulun hiippakuntaan

Kaija Tuompo
Pe 10.1.2020 klo 00:00 | päivitetty pe 09:20

Suomen evankelisluterilaisen kirkon hiippakuntarajoihin tuli muutoksia vuoden 2020 alusta. Kevään 2019 kirkolliskokouksen päätöksen mukaan hiippakunnat muodostetaan jatkossa niin, että ne vastaavat maakuntarajoja.

Hiippakunnat eivät lisääntyneet, vaan ne järjesteltiin paremmin vastaamaan maakuntarajoja. Muutos koski kaikkiaan noin 25 seurakuntaa. Oulun hiippakuntaan kuuluvat Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat, tämän takia Kuopion hiippakunnasta Oulun hiippakuntaan siirtyivät Pyhäjärven ja Vaalan seurakunnat.

Oulun hiippakunta on maantieteellisesti suurin hiippakunta, johon uudistuksen jälkeen kuuluu 62 seurakuntaa Perhosta Utsjoelle saakka. Muutoksen jälkeen Oulun hiippakunta on myös kirkon jäsenten määrällä mitaten suurin hiippakunta. Rovastikuntia on kahdeksan ja Pyhäjärvi kuuluu Kalajoen rovastikuntaan, jonka Lääninrovastina toimii Haapajärven seurakunnan kirkkoherra Kari Tiirola.

Loppiaispäivän piispanmessuun Pyhän Annan kirkkoon oli saapunut yli kaksisataa seurakuntalaista kuulemaan Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon saarnaa. Loppiaisen raamatullinen teksti oli Matteuksen jouluevankeliumi, joka kertoi Itämaan tietäjien matkasta Betlehemiin, kumartamaan vastasyntynyttä vapahtajaa.

”Ehtoollispöydässä on meidän hetkemme ja paikkamme polvistua alas asti. Siinä, yhteisessä ehtoollispöydässä, Kristuksen lahja, syntien anteeksiantamus kumartuu meidän alhaisuuteemme. Siksi sinun polvistumisessasi tänään Pyhäjärven kirkon alttarilla vastaanottamaan ehtoollista, on kysymys samasta polvistumisesta, joka kerran tapahtui Jeesuksen seimen äärellä Betlehemissä”.

Piispanmessun jälkeen seurakuntalaisille oli lounas ja kahvihetki seurakuntasalissa.

Pyhäjärven kirkkoherranMirva Aholan mukaan hiippakunnan muutos ei juurikaan tule näkymään seurakuntalaisten arjessa.

– Ehkä uuden rovastikunnan myötä voi joihinkin työskentelytapoihin tulla muutoksia, mutta olemme päässeet jo tutustumaan yhteisissä tilaisuuksissa, joten en usko, että henkilöstön puolellakaan muutos koetaan vaikeaksi. Muutokseen ei liity mitään dramatiikkaa ja kun meidän mielipidettämme kysyttiin ennen kirkolliskokouksen päätöstä, annoimme myönteisen lausunnon. Olemme siis tienneet tulevasta muutoksesta jo pitkään ja nyt vain oli sen toteutumisen aika. Seurakunnassa on myös talouden puolella asiat saatu kuntoon, joten siinäkin suhteessa katsomme luottavaisesti tulevaan, Ahola toteaa.

Piispa Jukka Keskitalon mukaan näistä hiippakuntarajojen muutoksista on puhuttu jo parikymmentä vuotta.

– Muutos on luonteva ja seurakunnat ovat itse lausunnoissaan tukeneet muutosta. Maakuntarajoja seuraava hiippakuntajaotus parantaa kirkon ja yhteiskunnallisten toimijoiden välisen yhteistyön edellytyksiä. On luontevaa tehdä yhteistyötä sellaisten tahojen kesken, joiden toiminta-alueet vastaavat toisiaan.

– Hiippakunta on laaja ja työn vuoksi matkustamista on paljon, mutta työssäni on paljon erilaisia piirteitä ja sen vuoksi koen sen myös erittäin rikkaana. Myös alueellisia eroja paljon. Herännäisliikkeillä on oma vaikutuksensa eri alueilla. Seurakuntien aktiivisuudessa ja niihin kuuluvien jäsenten määrissä on myös eroavaisuuksia. Hiippakunnassa on seurakuntia, joissa jäsenmäärä on jopa 90 prosenttia. Pyhäjärven seurakunnassa määrä on noin 85 %. Hiippakunnan rooli on tukea seurakuntia heidän työssään, Keskitalo kertoo ja jatkaa:

– Pyhäjärven ja Vaalan seurakunnat tulevat entisestään lisäämään hiippakuntamme moni-ilmeisyyttä. Vaikka tutustumiseni Pyhäjärven seurakuntaan on vielä alussa, on minulle muodostunut käsitys, että seurakunta on ajassa elävä, uudistuva ja juureva kansankirkko, toteaa piispa Jukka Keskitalo.

#