torstai 24.9.2020 | 22:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Uusi vuosi, uudet kujeet

Pe 3.1.2020 klo 10:08

Kalenteriin pätkähti muuan päivä sitten ihan uusi vuosikymmen, 2020-luku. Voi itku! Miten sen taas osaa kirjoittaa oikein? Vastahan minä opin pistämään sen ykkösen oikealle paikalle!

No vitsi vitsinä, vaikka voivotuksessani on toki mukana pieni totuuden jyväkin. Hankaluuksia tulee olemaan, mutta ei toki ylipääsemättömiä.

Kun uutta vuosikymmentä miettii, mieleen nousee väkisinkin millennium ja se tosiasia, että uutta vuosituhatta on eletty jo 20 vuotta. Missä sinä olit, kun vuosituhat vaihtui, muistatko vielä? Muistatko, miten internetin ja kaikkien tietotekniikkaan liittyvien järjestelmien kaatumista pelättiin nenät valkoisina ja miten vuosituhannen vaihtumiseen valmistauduttiin huolella kaikkialla maailmassa. Onneksi mitään ihmeellistä ei tapahtunut ja elämä jatkui kutakuinkin entisellään.

Mitä 20 vuoden aikana on sitten tapahtunut? Kaikki mahdollinen ja mahdoton – ainakin siltä se tuntuu. Helpompaa onkin pohtia sitä, miten maailma on muuttunut siitä, kun maailmassa elettiin edellisen kerran 20-lukua.

Pieni ”kuukkelointi” kertoo nopeasti 20-luvun olleen vilkasta aikaa Selänteen alueella, Jämsän saha on toiminut täyttä päätä Haapajärvellä, kouluja on rakennettu miltei joka pitäjään, kulkuyhteyksiä luotu ja niin edelleen.

Haapajärven ja Nivalan rajamailla syntynyt mummoni täytti vuonna 1920 11 vuotta, eikä puoliorvon elämä ollut helppoa. Oliko se juuri vuosi 1920, kun hän näki auton ensimmäistä kertaa elämässään ja pelästyi sitä niin, että piiloutui ojaan?

Kun katse kääntyy menneestä tulevaan, miltä tuleva vuosikymmen näyttää? Pelottaako se, vai onko se täynnä toivoa? Tuntuipa tulevaisuus nyt miltä tahansa, se, mitä tulevaisuus lopulta meille tuo, on meidän omissa käsissämme. Tehkäämme siis hyviä tekoja ja päätöksiä.

Hyvää uutta vuotta.

#