maanantai 28.9.2020 | 23:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Irja Kamula perusti oman hoivapalvelun: ”Ei yrittäjyys sitten lopulta ollutkaan niin pelottavaa”

Satu Kangas-Viljamäki
La 4.1.2020 klo 00:00

Haapajärvi

Vajaa vuosi sitten haapajärvinen sairaanhoitaja Irja Kamula päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Irtisanoin itseni Peruspalvelukuntayhtymä Selänteeltä maaliskuussa ja oma yritys, Hoivapalvelu Kotiranta aloitti toimintansa heti huhtikuussa, Kamula kertoo.

– Vihdoin aika oli kypsä ja perhetilanne sellainen, että uskalsin ja pystyin heittäytymään yrittäjäksi, Kamula jatkaa ja kertoo samaan hengenvetoon, ettei yrittäjyys sitten lopulta ollutkaan niin pelottavaa.

– Olen saanut todella paljon apua ja tukea Haapajärven yrityspalveluista. Johanna Kaasisen kanssa mikään ei ole tuntunut ylipääsemättömältä, joten oikeastaan olisin voinut ryhtyä yrittäjäksi jo paljon aikaisemminkin.

Kamulan mukaan yrittäjyys ei ole rakettitiedettä ja kaikki asiat ovat selvinneet, kun vain on tarttunut rohkeasti puhelimeen ja kysynyt neuvoa.

– Yrittäjyys ei ole vielä ehtinyt ahdistaa kertaakaan.

Hoivapalvelu Kotiranta tarjoaa asiakkailleen muun muassa sairaanhoidollista apua sekä avustavia toimenpiteitä kotiin, kuten peseytymis-, kodinhoito- ja asiointiapua. Vuorovaikutus ja kuntouttava työote parantavat asiakkaan toimintakykyä.

Kamula on pohjakoulutukseltaan sairaanhoitaja, ja hän on erikoistunut avohoitotyöhön sekä psykiatriseen hoitotyöhön.

– Olen suorittanut opintoja myös muistisairauksien puolelta, ja muistisairaita kohtaan koenkin suurta ymmärrystä.

Ikäihmiset ovat lähellä Kamulan sydäntä, vaikka toki hänen asiakaskuntaansa kuuluu nuorempiakin ihmisiä.

– Yksinäisyys ja yhteisöllisyyden puute ovat iso ongelma ikäihmisten arjessa. Uskon, ettei ongelmaan ole olemassa yhtä ratkaisua, vaan yhteisöllisyyttä pitäisi ryhtyä rakentamaan jo kaupunkisuunnittelussa, Kamula pohtii ja sanoo, ettei kaikkia ikäihmisiä saisi aina niputtaa yhteen, vaan tarjolla pitäisi olla useita vaihtoehtoja, mistä jokainen löytää itselleen sopivimman asumis- ja auttamismuodon.

Kamula itse pyrkii työssään toimimaan aina yksilöä kunnioittaen ja olemaan asiakkailleen läsnä.

– Olisi ihanaa, jos yhteiskuntamme ei näkisi ikääntymistä ongelmana, vaan arvokkaana vaiheena ihmisen elämässä.

Asiakkaat ohjautuvat Kamulalle yleensä omaisten tai Ppky Selänteen kautta.

– Yhteistyö peruspalvelukuntayhtymän kanssa on ollut hyvää, samoin muiden yhteistyökumppaneiden, kuten apteekin ja asiakkaiden perheiden kanssa.

Jos jotain Kamula saisi toivoa, hän pyytäisi, että palvelusetelit otettaisiin käyttöön näilläkin seuduin.

– Siten pienempituloinenkin asiakas voisi helpommin ostaa haluamaansa palvelua. Vaikka palveluni on arvonlisäverotonta ja kotitalousvähennyskelpoista, se on silti monille liian kallista. Palveluseteli toisi tasa-arvon asiakkaiden välille, Kamula sanoo ja jatkaa: Toki hoivapalvelu on kotitalousvähennyskelpoista, joka tasoittaa eroa. Vähennyksen saa maksaja, olipa hän vanhus itse tai omainen.

Hänen toinen tulevaisuuden haasteensa on oman osaamisensa ajan tasalla pitäminen.

– Julkisella puolella koulutusta on tarjolla säännöllisesti ja osaamisesta pidetään huolta automaattisesti. Nyt yrittäjänä huolehdin siitä itse. Digitalisaatio on tullut osaksi hoitotyötä, ja siihenkin haluaisin panostaa jossain vaiheessa.

#