perjantai 5.3.2021 | 06:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tero Seppälä: "Tykkään harjoitella Lapissa, mutta Joensuun ja Kontiolahden tarjoamat olosuhteet ovat ampumahiihtäjälle niin hyvät, että ne ovat ehkä tällä hetkellä suosikkejani"

Emilia Tiitto
Ti 24.12.2019 klo 00:00

Haapajärveltä ja lähipaikkakunnilta on ponnistanut maailmalle monia urheilussa menestyneitä lupauksia. Yksi heistä on vasta 23-vuotias Tero Seppälä, joka matkaa tällä hetkellä maailman cupin kiertueella. Itävallan Hochfilzenistä tavoitettu urheilija kertoo, että reissulla treeni ja kisapäivät ovat melko kevyitä, sillä kaikki energia on säästettävä itse kisasuoritukseen.

– Matkustuspäivät ovat aika rankkoja, kun siirtymät ovat pitkiä, ja niistä menee toipua aina muutama päivä ennen kuin hyvä kisavire taas löytyy, Seppälä paljastaa.

Reissupäiviä Seppälälle ehtiikin kertyä aimo annos, sillä tien päällä ollaan vuodesta noin 200 päivää.

– Osa leireistä ja kisoista on onneksi Suomessa niin ihan koko tuota aikaa ei tarvitse ulkomailla viettää, Seppälä huokaisee.

Parhaat harjoittelumaastot Seppälä paljastaakin sijaitsevan koto-Suomessa.

– Tykkään harjoitella Lapissa, mutta Joensuun ja Kontiolahden tarjoamat olosuhteet ovat ampumahiihtäjälle niin hyvät, että ne ovat ehkä tällä hetkellä suosikkejani.

Aivan pelkkää urheilua eivät Seppälän päivät ole pullollaan, sillä hän suorittaa urheilun ohessa pikkuhiljaa metsäinsinöörin tutkintoa.

– Opinnot ovat mukavaa vastapainoa, sillä on mukava ajatella välillä jotain muutakin kuin urheilua. Ja opinnot ovat kaiken lisäksi olleet todella kiinnostavia, Seppälä toteaa tyytyväisenä.

Miten Seppälän taival onkaan kuljettanut hänet tällaiseen elämäntilanteeseen? Vastaus löytyy kaukaa hänen lapsuudestansa asti.

– Syksyllä kun lumi satoi, piti laittaa heti sukset jalkaan ja lähteä ladulle. Vanhempien mukana sinne pääsi aina, kun halusi, Seppälä muistelee.

Seppälä muistaa hiihtämisen tuntuneen heti kivalta, varsinkin, kun sai ottaa kovat vauhdit alamäkeen ja nauttia vauhdin hurmasta.

– Hiihto oli mukavaa tekemistä pikkupojalle, jolle tahtoi tulla sisällä tylsää.

Nuorempana Seppälän päällimmäisenä tavoitteena oli voittaa seurakaveri Anssi Koirikivi kylä cup -hiihdoissa. Sama kilpailu jatkuu kovana edelleen.

– Kisoissa on hienoa laittaa itsensä kunnolla ahtaalle, ja taistella mies miestä vastaan paremmuudesta, Seppälä tiivistää.

Seppälän eteneminen Suomen laduilta ulkomaille ja maailman cupiin eteni askel kerrallaan.

– Ensin pärjäsin suomalaisten sisäisissä karsinnoissa, ja pääsin mukaan IBU-cup-joukkueeseen. Siellä onnistuin muutaman kerran niin hyvin, että pääsin kokeilemaan taitojani maailman cupin areenoille.

Kolme vuotta sitten Seppälä sai paikan Suomen maajoukkueesta. Urheilijan mukaan eteneminen vaati hyvää menestystä nuorten MM-kilpailuissa ja onnistuneita suorituksia maailman cupissa. Varsinkin hänen nuoreen ikäänsä nähden.

– Talviolympialaisissa kilpaileminen tuntui mahtavalta. Oli hienoa päästä edustamaan Suomea isoimpiin ja arvostetuimpiin kisoihin, mihin ampumahiihtäjä vain voi päästä, Seppälä ihastelee.

Ampumahiihto alkoi muodostua Seppälän päälajiksi lukion ensimmäisinä vuosina.

– Kahden hyvin erilaisen lajin, eli kuntoa vaativan hiihdon ja tarkkuutta vaativan ammunnan, yhdistäminen ja niissä samana päivänä onnistuminen on haastavaa. Ja se kiehtoo, Seppälä perustelee.

Tällä hetkellä Seppälää kiehtoo kehittyminen kansainvälisen tason menestyjäksi ampumahiihdossa. Päätavoitteenaan hänellä on vuosittain käytävät MM-kisat sekä tulevat Olympialaiset vuosina 2022 ja 2026.

– Menen ampumahiihdon ehdoilla, ja panostan kaiken kehittyäkseni ja noustakseni taistelemaan kärkisijoista lajini kansainvälisissä kisoissa, Seppälä lupaa.

#