perjantai 5.3.2021 | 06:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesa Jaakonaholle pesäpallon MM-kultaa Intiasta

Heikki Syrjäniemi
Pe 20.12.2019 klo 13:12

Tuskin edes pesäpallon aikoinaan luonut Lauri Tahko Pihkalakaan olisi uskonut, että vielä joskus pelataan pesiksen MM-turnaus Intiassa. Totta se on! Suomalainen kansallispeli on rantautunut muutamia vuosia sitten Intiaan ja siellä on jo tuhatmäärin lahjakkaita pelaajia.

Haapajärvinen Vesa Jaakonaho oli mukana marraskuun lopulla viikon kestäneessä pesäpallon MM-kisaturnauksessa Intian Punessa. Tuliaisina oli kaksi kultaista mitalia. Toinen mitali tuli miesten joukkueelle ja toinen naisista ja miehistä kootulle sekajoukkueelle.

Vesa Jaakonaho päätti turnauksen finaalissa Sveitsiä vastaan sivaltaen kakkospuolen väkivahvalla lyönnillä pallon maisemiin. Tuloksena oli kunnari ja MM-kulta. Sveitsin joukkueessa pelasi Haapajärveltä kotoisin oleva Kari Isotalus. MM-turnaukseen osallistui joukkueet Nepalista, Bangladeshistä, Sveitsistä, Australiasta, Suomesta, kaksi joukkuetta Intiasta sekä Team of Asia.

Vesa Jaakonaholle kisamatka mukavassa seurassa eksoottiseen Intiaan oli kuitenkin paljon isompi juttu kuin pari mitalia ja lyöty kunnari. Pelipaikka oli nelimiljoonaisen Punen kaupungin yliopistoalueella. Matka pelipaikalle taitettiin köröttelemällä tuktuk-mopotaksilla kaaosmaisessa liikenteessä joka aamu. Pelit pelattiin osittain soraisella ja ruohikkoisella kentällä, missä pallon virhepomput olivat enemmän kuin normaalia rataa. Ja jos joku sai pallon päähänsä, se oli karman laki. Paikalliset pelaajat pitivät kypärän sijaan päässään kankaasta kietaistuja turbaaneja. Joskus pelikentällä makasi pari kulkukoiraa. Mutta mitä sitä nyt pienistä. Itse peleissä koettiin suomalaisen pesäpallon riemuhetkiä.

– Intialaisissa pelaajissa on tosi hyviä heittäjiä ja kiinniottajia, koska he ovat tottuneet pelaamaan krikettiä, Vesa Jaakonaho kertoo. Kriketti on pesäpallon tapaan mailapeli, missä lyödään palloa.

Intialaiset ovat opetelleet suomalaisen kansallispelin säännöt katsomalla netistä videoita. Lisäksi suomalainen pesisvalmentaja Mikko Pirhonen on ollut jakamassa neuvoja Intian, Nepalin ja Bangladeshin pesäpallon harrastajille. Suomalaiset ovat vieneet Intiaan lahjoituksena pesisvarusteita. Vesa Jaakonahon mukaan Intiassa valmistetaan jo oikeita pesäpalloräpylöitä puffelin nahasta.

Pesäpallon MM-kisat eivät olleet paikallisittain ihan pieni kyläjuhla. Avajaiset kestivät puolitoista tuntia joukkueiden ohimarsseineen ja juhlaseremonian säestämänä. Paikalla oli myös Intian televisio tallentamassa suomalaisen urheilukulttuurin esiinmarssia. Päättäjäiset puolestaan kestivät kaksi ja puoli tuntia tanssiesityksineen ja juhlapuheineen.

#