lauantai 24.10.2020 | 06:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirsi Hautala ja Tarja Saarinen julkistivat esikoisteoksensa ”Elämän makuista”. Entiset Rönkön sisarukset kokosivat vuosien varrella pöytälaatikoihinsa kirjoittamansa runot yhteen

Kaija Tuompo
Pe 13.12.2019 klo 18:00

Pyhäjärven Kumpumäellä, Niinimäen kupeessa kasvaneet entiset Rönkön sisarukset, Kirsi Hautala ja Tarja Saarinen ovat koonneet vuosien varrella pöytälaatikkoihinsa kirjoittamiaan runoja yhteen.

Uunituoreen Elämän makuista -teoksen julkistustilaisuudet he päättivät aloittaa sieltä mistä kaikki alkoi, eli synnyin pitäjästään Pyhäjärveltä. Kirja julkaistiin taiteilijanimellä Kaarna Tuuli, joka tulee heidän nimistään Kaarina ja Tuulikki. Nimellä on myös toisenlainen merkitys. Se tarkoittaa kaarnatuulta eli metsää puhdistavaa ja kylvävää tuulta. Ennen sanottiin: ”Tapio kylvää”, kun tuuli levittää puiden siemeniä ja käpyjä keväthangelle.

Kirjan valmistumisprosessi on ollut tekijöille myös monella tapaa puhdistava ja voimaannuttava kokemus. Yli vuoden kestäneen prosessin aikana he ovat lukeneen toistensa kirjoittamia runoja, penkoneet pöytälaatikoistaan vanhoja valokuvia ja piirroksia. Lajitelleet runoja teemoittain laatikoihin, miettineet miten ja kenelle kirjaa tehdään, sekä miettineet miten kuvitus toteutetaan, jotta lukija saavuttaa mahdollisimman hyvin runon tunnelman.

Onneksi Tarja-siskolta löytyi sadoittain valokuvia joista valita. Kotipaikan lipaston laatikosta löytyi Suvi-siskon kouluajoilta oleva piirros, joten kaikelle löytyi paikkansa ja parinsa. Tuloksena syntyi kovakantinen ja korkeatasoinen väriteos, joka tarjoaa sykähdyttäviä taide-elämyksiä runoteosten ja kuvataiteen parissa.

Kirjan runoissa avautuu koko elämänkaari. Teksteissä lukijalle paljastuu yksityiselämän herkkiä hetkiä, mutta otetaan kantaa myös maailmanpolitiikkaan. Kirja soveltuu kaiken ikäisille lukijoille ja nimensä mukaisesti se on hyvin elämän makuinen teos.

#