sunnuntai 17.1.2021 | 10:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Tänään mustan perjantain kulutusjuhliin

Pe 29.11.2019 klo 10:28

Töttöröö koko katajainen Selänteen kansa! Nyt on aika terottaa kyynärpäät ja hyökätä etujoukoissa kauppoihin halpojen tarjousten kimppuun. Muuten naapuri ennättää ennen sinua kahmia parhaat päältä ja jäät nuolemaan näppejä. Tänään on musta perjantai ja Trumpin kielellä sanotaan Black Friday.

Yhdysvalloissa Black Fridaylla on jo vuosikausia pitkät perinteet. Black Friday on kiitospäivän eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai. Kiitospäivä on Jenkeissä vapaapäivä, jolloin perhekunnittain kokoonnutaan syödä nassuttamaan syksyn antimia. Kun sapuskat on syöty, hyökätään kaikella raivolla kauppoihin rähisemään. Katsoin kerran netistä videoklippejä enkä voinut todekseni uskoa. Siellä kansa todellakin hyökkäsi kauppaan ennennäkemättömällä kiihkolla aivan kuin asiakkaat eivät olisi koskaan tavaraa nähneetkään. Tavarataloissa asiakkaat repivät toisten käsistä tavaraa ja siitä syntyi tappelunnujakoita. Meteli oli korvia huumaava ja turvamiehetkin olivat neuvottomia.

Nyt tämä kotkotus on levinnyt meille muutamia vuosia sitten ja kauppiaat laidasta laitaan ovat ymmärtäneet, että tämä on iso juttu. Musta perjantai sopii meille ilmojen puolesta hyvin. Elämmehän vuoden mustinta aikaa. Jos nyt ei pää sumene niin ei koskaan. Onneksi meillä päin ei Black Friday ole karannut lapasesta ja kauppoihin uskaltaa mennä saamatta köniin.

Maailmanlaajuiselle markkinavoimien meiningille me emme voi mitään. Kauppiaiden kampanjat ovat aina kuuluneet asiaan. Onneksi Selänteen kauppiaat ovat ymmärtäneet myös Black Fridayn merkityksen mainonnassa. Jos täällä ei panosteta kunnon kampanjointiin, asiakkaat karkaavat kauemmaksi.

#