perjantai 7.8.2020 | 11:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kaija Tuompo kolumnissaan: Joulu on mielentila, vai onko?

Pe 29.11.2019 klo 10:27

Jouluun on enää kuukausi aikaa ja joulustressi alkaa olla kovimmillaan. Entäpä jos noudattaisi Pohjois-Karjalaisen tuttavani neuvoa ja ”istuis mättäälle ja sottailis”. Mikä lähestyvässä joulussa oikein stressaa? Mikä joulun vietossa on olennaista ja minkä voi karsia pois. Onko joulupöydässä joka vuosi oltava ne perinteiset ruoat, vaikka niitä sitten joulun jälkeen tyhjennellään jääkaapista bioastiaan, kun niistä ei niin pidettykään. Mitä tapahtuisi, jos osan jättäisi sovinnolla pois? Keskittyisi vain niihin ruokiin mistä kaikki pitävät. Olisiko mahdollista hankkia jotakin valmiina ja vaikka vähän tuunailla oman maun mukaiseksi? Josko jouluvieraat toisivatkin tuliaisina sen perinteisen hyasintin tilalle herkkuja yhteiseen pöytään? Hyvästä ruoasta ja toistensa seurasta on mukava nauttia, kun talon emäntä ei ole uurastanut keittiössä itseään näännyksiin.

Entäpä se siivous. Vanhojen olkitupien joulusiivousperinteet pitävät meitä otteessaan vielä todella tiukasti. Miksi jouluksi pitää pestä katosta kaappeihin ja kaikki siltä väliltä? Ei kukaan vietä jouluaan komerossa ja jos viettää, voi aikansa kuluksi järjestellä sen. Siivotaan ja somistetaan sen verran, kun hyvältä tuntuu.

Sitten vielä se lahjapaniikki. Onko nyt varmasti muistettu kaikki ja eihän vaan tullut hankituksi sitä samanlaista neulepaitaa, kun viime vuonna? Miten ihmeessä nämäkin ehtivät perille, kun postinkulkukin takkuilee? Kauhistuttaa ajatellakin millainen lovi tästä kaikesta tulee kukkaroon. Missä välissä me ehdimme käydä kaikissa sukulaisissa joulukahvilla? Onhan nyt varmasti seitsemää sorttia, jos meille tulee kahvittelijoita?

Ajattelepa, jos tänä vuonna tehtäisiinkin toisin. Laaditaan aikataulu niin että ehditään. Kyläillään puolin ja toisin vaikka jo adventin aikaan tai joulun jälkeen. Katetaan joulupöytään herkkuja vain se määrä, kun juuri meistä hyvältä tuntuu. Soitellaan joulutervehdykset ystäville, muistetaan pienellä lahjoituksella vähävaraisia, annetaan lahjaksi aikaa ja yhdessäoloa, hymyjä ja halauksia: ”Katson taivaan tähtiä ja niiden helminauhaa. Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa.”

#