perjantai 7.8.2020 | 12:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Uutiskuplia ja -ähkyjä

Pe 29.11.2019 klo 10:20

Kun minulla on vapaapäivä, seuraan uutisia ja maailman menoa niin vähän kuin suinkin mahdollista. En katso uutisia televisiosta tai lehdestä. En myöskään kuuntele niitä radiosta, sillä tässä ammatissa arki on täynnä uutisia.

Toinen syy uutisten välttelyyni on se, että harvoin niissä kerrotaan mitään hyvää. Sota on miltei aina jossain tai ainakin sen uhka leijuu milloin minkäkin maanosan päällä. Maailma on täynnä terroria ja ihmisiä, jotka tekevät toisille ihmisille, eläimille ja ympäristölle käsittämätöntä pahuutta.

Joku voisi sanoa toimintaani totuuden kieltämiseksi, mutta rajansa kaikella, kun ei niille asioille voi mitään. Kun kaiken maailman kauheudet tuodaan suoraan omaan olohuoneeseen, niin paha olo siitä tulee väistämättäkin.

Uutispimentoon mennessäni koen kuitenkin valtavaa ristiriitaa siitä, miten toisaalta haluaisin ihmisten lukevan, katsovan ja kuuntelevan paljon nykyistä enemmän uutisia ja seuraavan yhteiskuntamme asioita. Olen erittäin huolestunut siitä, miten yhä useammat seuraavat asioita vain somen kautta, valmiiksi suodatettuina ja juuri tiettyyn makuun pureskeltuina. Se jos mikä luo niitä surullisen kuuluisia kuplia, mihin erilaiset mielipiteet ja asiat eivät mahdu. Sellainen tekee umpimieliseksi, eikö vain?

Toinen asia, mikä saa minut usein mietteliääksi on se, miten paljon kaikki ikävät uutiset kiinnostavat lukijoita. Jos klikkauskisaan laittaa vierekkäin positiivisen, taidolla tehdyn henkilöjutun ja kamalan auto-onnettomuuden tai vaikkapa tulipalon, voin lyödä satasesta heti vetoa, kumpaa luetaan enemmän – sitä onnettomuutta. Miksi näin sitten on? Sitä minä en tiedä, mutta haluaisin kyllä oppia. Eli jos joku osaa vastata tähän, niin laita viestiä tai soita.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Silloin, kun keltaisen lehdistön suurin otsikko kertoo yöpissailun vaaroista, maailmassa on kaikki hyvin. Näin kävi tällä viikolla, ja se on hyvä asia se.

#