sunnuntai 9.8.2020 | 08:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Reisjärvelle ja Lestijärvelle jättipotti valtiolta – kunnille satoja tuhansia valtion harkinnanvaraista avustusta – "helpottaa, mutta ei poista ongelmia", toteaa Reisjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Tilli

Muun muassa Haapajärvi, Haapavesi, Nivala, Ylivieska ja Uusikaarlepyy jäivät nuolemaan näppejään

Antti Savela
To 28.11.2019 klo 13:00 | päivitetty to 20:53

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

REISJÄRVI

Reisjärven ja Lestijärven kunnat saavat ainoina Keskipohjanmaan levikkialueen kuntina valtion harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Tällä täsmällisesti suunnatulla määrärahalla valtio tukee taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneita kuntia, jotka ovat myös itse laatineet korjausliikkeitä suunnan muuttamiseksi.

Reisjärvi saa valtionosuuden korotusta 380 000 euroa eli 138 euroa asukasta kohti ja Lestijärvi 110 000 euroa eli jopa 149 euroa asukasta kohti. Lestijärven potti oli tänä vuonna suhteellisesti suurin koko maassa.

Valtiovallalla oli käytössään 10 miljoonan euron tukipotti, joka jaettiin hakemusten perusteella kaikkiaan 21 kunnalle ja kaupungille. Avustusta haki 89 kuntaa, joiden joukossa oli lukuisia keskipohjalaiskuntia.

Reisjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouni Tilli (kesk.) on tyytyväinen valtiovarainministeriön päätökseen ja kehuu vt. kunnanjohtaja Marjut Silvastin tehneen paljon työtä hakemuksen perusteluja laatiessaan.

– Itse tulkitsen, että valtio tällä tavoin myös palkitsee Reisjärven kunnan sen aktiivisesta työtä taloutensa tervehdyttämisessä. Päätökset ovat olleet vaikeita ja niitä on arvosteltu. Niillä on kuitenkin vakautettu taloutta voimaperäisesti, Tilli kommentoi.

Vaikka saatu tuki tuntuu suurelta ja sillä on suuri merkitys, se ei Tillin mukaan silti pelasta Reisjärven kuntataloutta. Esimerkiksi tänä vuonna syntyy runsaasti alijäämää, vaikka harkinnanvarainen lasketaan tuloksi.

– Vuosien saatossa kertynyt kumulatiivinen alijäämä nousee ennusteen mukaan vuoden lopussa noin 1,5 miljoonaan. Siinäkin on kiinni kuromista tulevina vuosina. Kertynyt alijäämä on katettava neljän vuoden kuluessa. Määrä-aika alkaa juosta tilinpäätöksen vahvistuksen jälkeen seuraavan vuoden alusta.

Reisjärvellä perusongelma on Tillin mukaan siinä, että kunnan omat verotulot heilahtelevat valtakunnan ja maailmantalouden aallokossa riippumatta siitä, millaisia päätöksiä kunnassa tehdään.

– Viime vuosina olemme maatalousvaltaisena kunta kärsineet Venäjän pakotteista ja alhaisista tuottajahinnoista ja sitä kautta alenevasta tuloverokertymästä. Työllisyyden kasvukaan ei välttämättä vahvista veropohjaa, jos työikäisen väestön määrä putoaa runsaasti eläköitymisen ja poismuuton seurauksena.

Mutta kirvestä ei ole kaivoon heitetty. Tilli korostaa tilanteen kehittyvän jatkossa parempaan suuntaan, kun suurin investointipaine alkaa olla takana. Lisäksi myönteistä on se, että lapsilla on nyt upouudet opiskelutilat ja varhaiskasvatuksen tilaongelmatkin helpottavat, kun uusi päiväkoti valmistuu joskus ensi syksynä.

#