sunnuntai 9.8.2020 | 08:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuntoilu- ja koirapuistoja kuntalaisten viihtyvyyttä lisäämään – Kärsämäki tulevaan vuoteen niukalla ja tasapainoisella budjetilla

Pirjo Kunelius
Ke 27.11.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kärsämäen kunnanhallitus lähetti valtuustokäsittelyyn niukan, mutta tasapainoisen ensi vuoden budjettiesityksen.

– Kuntatalous on ahtaalla koko maassa, mutta me saimme talousarviota rakennettaessa päät vastakkain, sillä talouden sopeutustoimet on tehty jo takavuosina ja tulopuolella verokertymä oli meidän kunnalle suotuisa, kunnanjohtaja Esa Jussila sanoo.

Kunnanjohtaja toteaa, että Kärsämäen kunnalla ei ole mitään isompia investointeja, koska koulukeskuskin uusittiin noin kymmenen vuotta sitten.

Näin ollen ensi vuoden toimintasuunnitelmissa voidaan keskittyä "pienen rahan" investoinnein parantamaan kuntalaisten viihtyvyyttä kuntoilu- ja koirapuistoin. Ensi vuoden investoinnit ovat yhteensä 637 000 euroa. Tosin liikuntahallille varataan ensi vuodelle 15 000 euron suunnitteluraha. Tuulipuistoihin Kärsämäen kunta budjetoi seuraavalle kolmelle vuodelle 20 000 euroa vuositasolla.

Jussila toteaa, että kunnan tytäryhtiöiden kautta on investointeja tiedossa sekä liiketiloihin että asuntoihin, mutta ne eivät rasita kunnan ensi vuoden taloutta.

Kunnanhallitus päätti laajentaa kunnan henkilöstölle tarjottavan työterveyshuollon kattamaan myös ehkäisevän työterveyshuollon ja yleislääkäritasoisen sairaanhoidon palvelut.

Kärsämäellä valvotaan sosiaali- ja terveyspalveluja suunnitelmallisesti. Kunnanhallituksen käsiteltävänä oli sosiaali- ja terveyspalvelujen päivitetty omavalvontasuunnitelma, joka ohjaa niin kunnan oman palveluntuotannon, kuin kaikkien palveluntuottajien toiminnan valvontaa ja arviointia. Tarkoituksena on ennaltaehkäistä mahdollisten riskien toteutuminen ja reagoida havaittuihin kriittisiin työvaiheisiin tai kehittämistä vaativiin asioihin suunnitelmallisesti ja nopeasti.

Valtuusto kokoontuu budjetin ja taloussuunnitelman ääreen 10. joulukuuta.

Kärsämäen kunnanhallitus päätti myös kahdesta kiinteistökaupasta. Kunta myy tytäryhtiölleen Kärsämäen Teollisuuskiinteistöt Oy:lle 1,9 hehtaarin maa-alueen 19 100 eurolla. Kysymyksessä on Kärsämäen Liikekeskuksen liikerakennuspiha-alueineen.

Lisäksi kunta myy 56 hehtaarin metsämaapohjan Jokiranta Group Oy:lle 23 600 eurolla. Tila myytiin Huutokaupat.com -verkkohuutokaupassa korkeimman tarjouksen jättäneelle. Kunta on tehnyt päätehakkuun kyseisen metsätilan puustolle.

Kärsämäki 2020 budjetti

Asukasluku: 2 600.

Veroprosentti: 21,50.

Vuosikate: 727 180 euroa.

Verotuloarvio: 7,5 miljoonaa.

Valtionosuudet: 11,3 miljoonaa.

Talousarviovuoden 2020 tilikauden tulos: 61 000.

Tilikauden ylijäämä 115 890 euroa.

Lainamäärä vähenee 108 880 euroa.

Investoinnit 637 400 euroa.

#