perjantai 5.3.2021 | 06:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Puranen kolumnissaan: Nuuka isä

Pe 15.11.2019 klo 10:50

Kirjoitan tätä kolumnia isänpäivänä ja mietin, että kumpi on oikein kirjoittaa, isänpäivä vai isäinpäivä. Äidinpäivää ei kuitenkaan ole, vaan kirjoitetaan äitienpäivä. Kielitohtorilta en saanut vastausta ja tässä sitä ollaan vielä epätietoisuuden varassa. No, kyllä se siitä vielä joskus selviää.

Näistä kieliopillisista kysymyksistä sainkin aasinsillan asialle, joka on ihmetyttänyt meitä isiä ja äitejä pitkän aikaa ja joskus asiaa on pohdittukin tosissaan. Ihmetystä aiheuttavat nämä lukion oppikirjat, joita pitää uusia vähintään parin vuoden välein. Käsittääkseni esim. historiassa Napoleon hyökkäsi Venäjälle v.1812, eikä sitä tietoa tarvitse muuttaa vähän väliä. Matematiikassa kymmenjärjestelmä on voimissaan, eikä muutosta asiaan ole näköpiirissä.

Hyvin ovat kirjankustantajat saunottaneet opetussuunnitelmien laatijat, kun vuosittain tuotetaan tonneittain kallista kirjajätettä. Kierrätyksen pitäisi olla jo kovasti nykypäivää, mutta tässä asiassa ollaan vielä takamatkalla. Muualla työelämässä katsotaan aika vinoon ehjän korjaamista, mutta mites tämä? Ehjän korjaamisella jotkut tekevät tosi hyvää tiliä ja päättäjien täytyy olla siinä mukana. Ärsyttää opiskelijoiden lypsäminen.

Ammattikoulutus on toinen asia, jossa ehjää on korjattu pahasti. Aikaisemmin koulutus kesti kaksi vuotta ja siihen ei luppoaikoja sisältynyt. Nykyään opetusta ei järjestetä useaan kuukauteen, vaan on etätehtäviä ja pitkiä työharjoitteluja. Mitä järkeä oli pitää ammattikoulu kolmevuotisena, jos ei ole rahaa järjestää kunnollista opetusta koko ajaksi. Tosiasiat pitäisi tunnustaa, eikä jättää nuoria opettelemaan näköalattomuutta. Peruskoulun jälkeen opiskelija on vielä niin nuori, että omatoiminen opiskelu ei vielä luonnistu, vaan opettaja on kohdattava kasvoista kasvoihin. Tällä nykyisellä menolla saatetaan oppia, että ei osaamisella ole niin väliä ja tämä asenne siirtyy työelämään, jossa osaamisella on todellakin väliä.

Tällä kolumnilla ei asioihin varmaan ole muuta vaikutusta, kuin myötäeläminen näiden nuorten kanssa, joita huijataan huonosti järjestetyllä koulutuksella. Täytyy vain sanoa nuorille, että kyllä teillä on väliä ja sillä mitä teille tarjotaan.

#