perjantai 7.8.2020 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Näkemäeste

Pe 15.11.2019 klo 10:49

Kun tänään (torstaina) katsoo ikkunasta ulos, kura on irti. Vettä tuhruttaa ja kaikki on niin ikävän näköistä, ettei ulos viitsi paljoa edes vilkaista.

Toisin oli vielä alkuviikosta, kun lunta tuli taivaalta ylen määrin ajankohtaan nähden ja maailma oli kuin postikortti. Auramiehillä riitti töitä ja hyvin he sen tekivätkin.

Lieneekö sitten ollut maanantai vai tiistai, kun ajelin töihin Reisjärventietä ja panin merkille Elämäjärventielle kääntyessäni, että risteyksestä katsoen oikealle, linja-autopysäkin päähän oli ilmestynyt jo niin iso lumikasa, että se toimi näkemäesteenä Elämäjärven suuntaan. Samanlainen mokoma möllöttää tuossa Yrittäjätalon päädyssä, vaikka juuri nyt se kutistuukin ihan silmissä vesisateen takia.

Sitä vai mietin, että onko tällaisessa pohjoisen pitäjässä pakko kaavoittaa kaikki niin tiukasti, ettei lumelle ole enää tilaa? Etenkin, kun ainakin toistaiseksi voimme näillä leveysasteilla olla varmoja siitä, että lunta sataa joka talvi. Toki tilanne on nyt ollut aivan poikkeuksellinen, mutta silti. Johonkin se lumi pitää kuitenkin aina puskea ja epäilemättä tulemme tarpomaan hangessa tänä talvena vielä moneen otteeseen.

Loppukevennyksenä kerrottakoon yhdestä kansainvälisestä remonttiohjelmasta, josta pidän tavattoman paljon. Katson sen aina, kun se suinkin vain on mahdollista, sillä sitä katsomalla oppii yhtä sun toista eri maiden rakennus- ja asumistavoista. Esimerkiksi eilen opin sen, että Vancouverin paremmissa piireissä lämmitetään talojen pihateitä niin, etteivät ne jäädy pahimmassakaan tuiskussa! Ohhoh, kuinkahan monelle suomalaiselle tulisi mieleen vetää lämpöputket pitkin pihaa? Jos tiedät jonkun sellaisen alueeltamme, vinkkaa ihmeessä, niin minä lähden sitä ihmettä katsomaan ihan kameran kanssa.

#