sunnuntai 17.1.2021 | 11:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Syväuni on aivojen pyykkikone

Pe 15.11.2019 klo 10:47

Mistä minun pitikään tällä viikolla kirjoitella. Niin muistista tietenkin. Päässäni pyörii alituiseen aiheita, joita pitäisi käsitellä. Valitettavasti pääkoppani on vanhemmiten muuttunut aina vain hatarammaksi. Varsinkin nimet pakkaavat unohtumaan eikä kasvomuistissanikaan ole hurraamista. Parhaiten mieleeni jäävät sellaiset kaverit, jotka ovat jääneet reilusti velkaa tai haastaneet riitaa. Sitten minulla tahtoo olla sitä miehille tyypillistä valikoivaa muistia ainakin kotioloissa ja varsinkin erinäiset työtehtävät tahtovat unohtua.

Mutta yhä useampi sairastuu nykyisin todellisiin muistisairauksiin ja siitä on leikki kaukana.

Toissa viikolla pistin nokkani Kalustetalo Niemelään, missä Mirja Hynninen Suomenselän Muisti ry:stä kertoi kuulijoille aivojen hyvinvoinnista. Oli ilo kuulla muistiasiantuntijan suusta muistisairauksia koskevaa ennaltaehkäisevää valistusta ja aivojen hoitamista.

Aivojen huolto koostuu kolmesta tärkeästä tekijästä; liikunta, ruokavalio ja uni. Eivätkä nämäkään asiat riitä jos ihminen painaa kaiken aikaa kiireellä tuhat rautaa tulessa ja korvalappustereot jumputtavat häiriötilaa aivokammioon. Ja tuskin yhtenään taskussa piippaava kännykkä ja vilisevät tietokonepelitkään jättävät aivoja rauhaan. Mutta moni elää illat jatkuvien virikkeiden tulvassa ja sitten nappaa nukahtamislääkkeen, kun nukkumatti ei tule suosiolla nukuttamaan. Ja nukahtamislääkkeet puolestaan jatkuvassa käytössä ovat pahaksi aivoille.

Mielenkiintoista Mirja Hynnisen luennolla oli syvän unen merkitys. Syvä uni on kuin pyykkikone, joka ”pesee” aivot kaikesta ylimääräisestä. Siksi ei ole yhdentekevää, millaisessa sängyssä ja ympäristössä vedät unta palloon.

#