torstai 24.9.2020 | 22:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toivo muuttaa muotoaan saattohoidon aikana – Hyvä palliatiivinen hoito ja saattohoito suojelevat jäljellä olevaa elämää

Kaija Tuompo
Pe 15.11.2019 klo 10:46

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asiantuntijatyöryhmälle palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon liittyen toimeksiannon vuonna 2016. Tarkoituksena oli laatia ehdotus palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vaikuttavasta sekä yhdenvertaisesta toteutuksesta Suomessa.

Saattohoidon järjestämisvastuu on kansanterveyslain mukaan terveydenhuoltojärjestelmällä ja hoitovastuu terveyskeskuksella. Kotisaattohoito mahdollistetaan kotisairaalatoiminnan avulla.

Peruspalvelukuntayhtymä Selänteessä kehitetään kotisairaalatoimintaa ja siihen liittyen myös kotisaattohoitoa. Kotisaattohoidon kehittämistyö aloitettiin syksyllä 2017.

Viime torstaina Ppky Selänne järjesti koulutuspäivän omille ja Selänteen alueen yksityisten palvelukotien lääkäreille, sairaanhoitajille ja lähihoitajille. Päivä oli jatkoa toissa keväänä aloitetulle saattohoitokoulutukselle. Päivän luennoissa käsiteltiin eri alojen asiantuntijoiden avulla saattohoitoa sen eri näkökulmista.

Tilanteessa, jossa toivoa paranemisesta ei enää ole, on potilasta ja hänen läheisiään valmistettava lähestyvään kuolemaan. Silloin osaava hoitohenkilöstö on avainasemassa. Hoidossa on huomioitava potilaan mahdollisimman hyvän elämänlaadun lisäksi läheisten vointi ja jaksaminen.

Kotiin tarjottava saattohoito lisääntyy koko ajan, ja kotisairaanhoitoon on tullut rinnalle kotisaattohoito.

Moni loppuvaiheen saattohoidossa oleva potilas haluaa viettää viimeiset päivänsä kotona, kuolla arvokkaasti läheisten lähellä rakkautta saaden.

Ppky Selänteen syöpäsairaanhoitaja Tiina Varila on tehnyt opinnäytetyönään ohjeistuksen kotisaattohoidon henkilökunnalle. Sen tavoitteena on parantaa kotona tapahtuvan syöpäpotilaan saattohoidon laatua ja yhtenäistää saattohoitopotilaan hoidon ohjeistusta koko Selänteen alueella.

Päätöksen palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon siirtymisestä tekee hoitava lääkäri yhteistyössä potilaan ja omaisten kanssa. Hyvä hoitosuunnitelma ja saattohoitosuunnitelma helpottavat sekä omaisten, että hoitohenkilökunnan työtä eikä potilasta altisteta turhaan hoitotoimenpiteille, joita hän ei halua.

#