perjantai 7.8.2020 | 07:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tervetuloa iloinen talvi"-tapahtuma oli täynnä talven odotusta ja mukavaa yhdessäoloa

Kaija Tuompo
Pe 15.11.2019 klo 10:44

Pyhäjärven seurakuntakeskuksen salista kuuluu iloinen puheensorina ja kahvikuppien kilinä. Alkamassa on kaikille tarkoitettu, avoin tilaisuus, jossa pääpaino on hyväntuulisella yhdessäololla höystettynä asiatiedolla. Tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa ja mukana järjestelyissä ovat Pyhäjärven seurakunta, SPR Pyhäjärven osasto, Pyhäjärven Seniorit ry, PPKY Selänne Ikäihmisten päivätoiminta, Pyhäjärven Martat RY ja Työtalo Namo.

Kun tulokahvit on juotu ja viimeisetkin pullanmuruset pyyhitty suupielistä, voidaan kajauttaa ensimmäinen yhteislaulu pöydille jaetuista Talvisten laulujen vihkosista.

Kun laulu on rentouttanut väen hyvään tunnelmaan, on aika ”Tavallisten ihmisten muotinäytökselle”. Malleina toimivat vapaaehtoiset, vaatteet ja asusteet on koottu Lasikirppikseltä ja Löytösopesta.

Katsojille esitellään käytännöllisiä ja kauniita vaatteita arkipaidoista juhlatamineisiin, kyläilymekoista ulkoiluvaatteisiin. Yhteinen mielipide on, että eipä uskoisi kirpputorivaatteiksi.

Muotinäytöksen jälkeen asut ja asusteet myydään 1-2 euron hintaan ja rekit tyhjenevät hetkessä. Jälleen kerran on todistettu, että laadukkaita vaatehankintoja voi tehdä pikkurahalla ja kirpputoreilta ostaminen on myös ekoteko. Joissakin kirpparille päätyneissä vaatteissa on vielä hintalaputkin jäljellä. Isoissa kasvukeskuksissa kirpputorishoppailu on ”in” ja kirpputoreilta ostavat niin vähävaraiset kuin hyvin menestyvätkin.

Pari talvista yhteislaulua virittää väen kuuntelemaan ravintovalmentaja Marjut Ruotasen luentoa terveellisestä ruokavaliosta.

– Hyvän ruokavalion perusta on säännöllinen ruokailu, pieniä annoksia ja mahdollisimman monipuolista. Terveellinen ruoka ei ole ”rakettitiedettä”, tavallinen kotiruoka, vähän vähemmällä rasvalla, lisättynä kasviksilla, marjoilla ja hedelmillä on riittävä. Me tarvitsemme hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja, jotta elimistömme voi hyvin. Herkuttelu silloin tällöin on ihan sallittua ja kun herkutellaan, siitä täytyy nauttia hyvällä omalla tunnolla, Ruotanen toteaa.

Luennon jälkeen katsojia ilahduttavat seurakunnan päiväkerhon lapset hellyttävällä Rati, riti rallaa… esityksellään. Hienosti sifonkihuivit tuiskuttavat tuulta ja talvihallaa.

Runojen, pakinoiden ja tarinoiden jälkeen on aika hiljentyä pieneen hartaushetkeen. Hartaushetken aiheena on päivän teemaan sopiva suomalaiset vuodenajat ja siitä johtuva luontomme monimuotoisuus. Jotta kotimatkallekin riittää vielä hyvää tunnelmaa, sytytellään laulun muodossa Kodin kynttilät ja ihastellaan luontoamme laululla Maa on niin kaunis.

Eteisessä takkia päälle pukiessa jostain kuuluu vielä hiljaista hyräilyä, ”huopikkaat, huopikkaat…”. Ulkona on rapsakka pakkanen ja vähän luntakin, ei haittaa, tervetuloa vaan iloinen talvi, me olemme valmiina.

#