sunnuntai 25.10.2020 | 05:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Ilmoitus

Kalajoen rovastikunnan seurakuntayhtymähanke kaatui – Luottamushenkilöt eivät lämmenneet yhtymälle

Pia Räihälä
Su 10.11.2019 klo 21:20 | päivitetty su 21:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen rovastikunnan yhdeksän seurakunnan kesken suunniteltu seurakuntayhtymä ei toteudu ainakaan lähitulevaisuudessa. Selvitystyöryhmää vetänyt lääninrovasti Kari Tiirola totesi viikonloppuna, että edellytyksiä työn jatkamiselle ei ole, sillä seurakunnista alkoi kantautua tietoja, joiden mukaan luottamushenkilöiden enemmistö melkein kaikissa seurakunnissa oli asettunut hallinnon iltakouluissa hanketta vastaan.

Kirkkoherrojen kanssa käydyn sähköpostikeskustelun jälkeen lääninrovasti päätti työn keskeyttämisestä.

Selvittelyssä olivat mukana Alavieskan, Haapajärven, Kärsämäen, Nivalan, Oulaisten, Pyhäjoen, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan seurakunnat. Yhtymäselvitykseen lähdöstä olivat aikanaan päättäneet seurakuntien kirkkovaltuustot. Rovastikunnan seurakunnista Haapavesi ja Kalajoki jättäytyivät alun perinkin hankkeen ulkopuolelle.

Seurakuntayhtymähankkeen taustalla oli huoli Kalajoen rovastikunnan seurakuntien voimakkaasta jäsenmäärän laskusta erityisesti alueen negatiivisen muuttoliikkeen vuoksi. Viidessä vuodessa rovastikunnan seurakuntien jäsenmäärä on vähentynyt noin 3000 hengellä eli yhden pienen seurakunnan verran.

Yhtymän myötä seurakunnille etsittiin isompia hartioita selvitä tulevaisuuden haasteista sekä merkittäviä säästöjä erityisesti taloushallinnon osalta.

Kari Tiirola ei oikein tiedä, miten kommentoisi selvityksen kaatumista.

– Oman seurakuntani eli Haapajärven seurakunnan puolesta en välttämättä ole hirveän pettynyt. Haapajärvi olisi kyllä saattanut lähteä mukaan seurakuntayhtymään jopa yksimielisesti, se tuntuma valtuuston iltakoulusta tuli.

Tiirola toteaa, että Haapajärvi kuitenkin pärjää. Väki toki vähenee sielläkin, mutta seurakunta ei kuulu pienimpien joukkoon ja sillä on omaisuutta.

– Mutta lääninrovastina minulla on huoli muutamasta seurakunnasta meidän rovastikunnassamme – että miten ne aikovat pärjätä. Pallo on nyt seurakunnilla.

Tiirola toteaa, että hänen takkinsa on tässä vaiheessa tyhjä.

– Minulla ei ole mitään intoa lähteä selvittämään yhtään mitään vähään aikaan. Odotan seurakunnista viestiä, että jos tämä ei ollut ratkaisu, niin mikä sitten olisi.

Seurakuntayhtymän perustamista lähdettiin selvittämään reilu vuosi sitten valtuustojen päätöksellä.

– Nyt kun kynnys olisi pitänyt ylittää, hanke tyssäsi tähän. Liekö ollut vaikutusta sillä, että välissä on ollut seurakuntavaalit, Tiirola arvelee.

#