perjantai 29.5.2020 | 06:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Peliriippuvainen löytää kyllä peliluolansa

Pe 8.11.2019 klo 13:00

Siitä on jo yli 50 vuotta kun Kalakku-Ilimari iski kolikkoa pajatsoon Oksavan Gulfilla. Ilimarilla oli tapana taikauskoisesti pyöräyttää pajatson rikasta ”vihollisen” kynnen jäljet. Eikä Ilimaria saanut pelin tuoksinassa häiritä tippaakaan. Häirinnästä syntyi oitis melkoinen älämölö. Ennen ei ollut pajatsojen lisäksi muuta rahapeliä tarjolla kuin viikoittainen vakioveikkaus ja lottoarvonta. Mutta ahneuden piru se iski silloinkin kyntensä heikkoihin ihmispoloisiin.

Olen viime viikkoina seurannut huvittuneena päättäjien rahapelikeskustelua. Keskustelu on ollut suurin piirtein sitä rataa, että montako hedelmäpeliä maahamme jätetään. Keskiviikkona SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen esitti uutisissa, että voitaisiinko niitä rahapelejä siirtää kaupoissa hiukan sivummalle.

Huhhuijaa. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Poliitikot eivät ehkä ymmärrä syvällisesti, mitä tarkoittaa peliriippuvuus. Se on päihteisiin verrattavissa oleva vitsaus. Peliautomaattien siirto on suurin piirtein sama asia kun Pyhäsalmen Alko siirrettäisiin Hiidenkylälle tai Hiiteen. Kyllä sieltä kaljaveikot löytäisivät kohta janojuomansa. Ja jos viinakauppa pistettäisiin kiinni, saattaisivat pyhäkkäät kaivaa vanhat pontikkapannut kuusikosta. Onhan Haaparannan nuuskarallikin hyvä esimerkki riippuvuuksista. Tuoreen selvityksen mukaan esimerkiksi Nivalassa nuuskan käyttö yläkoulussa on todella yleistä vaikka lähimpään nuuskakauppaan on liki 300 kilometriä.

Vaikka kaikki peliautomaatit kiellettäisiin Suomessa, himopelaajat voivat mielin määrin jatkaa pelaamista kotona tietokoneiden äärellä. Moni pelaaja on täysin koukussa mm. nettipokeriin.

Rahapeliriippuvuuksien haittoja ei ole ilmeisesti Selänteen alueella tilastoitu, mutta siitä olen tietoinen, että rahapelit ovat suistaneet tavallisia ihmisiä hillittömään ahdinkoon. Talousvaikeuksien myötä kuvaan ovat tulleet pikavippikierre, nälkä, mielenterveysongelmat ja itsetuhoisuus. Poliitikkojen olisi syytä keskustella riippuvuuksista, niiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta paljon enemmän. Se on kansallinen ongelma.

#