perjantai 29.5.2020 | 07:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Varokaa ajavaa koiraa!

Pe 8.11.2019 klo 12:30

Ennen itse asiaan menemistä, minun on kiitettävä teitä kaikista niistä onnitteluista, mitä olemme saaneet viime perjantain juhlalehden jälkeen. Kiitos.

Pääsin tällä viikolla käymään metsässä juttukeikalla, jolloin mieleeni muistui tilanne vuosien takaa. Oli talvi ja pakkastakin ihan kiitettävästi, kun ajelin Kärsämäen kautta kohti Haapavettä. Juttumielessä tietenkin.

Näin jo kaukaa, että tien varrella on metsästäjiä passissa, mutta en ajatellut asiaa sen kummemmin ennen kuin yksi passissa olijoista alkoi huitomaan minulle olan takaa. En tajunnut mitä miehellä on mielessä, mutta hölläsin kuitenkin kaasujalkaani, ja utelias kun olen, pysäytin auton ja kysyin: ”Mitä se mies täällä oikein husii?”

Kävi ilmi, että käynnissä oli jänisjahti (jos muistan oikein - saattoi se kyllä olla hirvikin) ja tutkan mukaan koira ajoi jänistä (tai hirveä) tietä kohti. Mies puolestaan huitoi estääkseen minua ajamasta koiran päälle.

Tämä ei ollut tullut pieneen mieleenikään!

Luin taannoin hieman samanlaisesta tapauksesta sosiaalisesta mediasta, missä autoilijaa moitittiin älyttömyydestään, kun ei ymmärrä hiljentää. Luultavasti asia ei ollut tullut hänenkään mieleensä, sillä tuskinpa kukaan tahallaan haluaa ajaa minkään eläimen päälle. Tilannetta on nimittäin äkkiseltään hankala hoksata, jos ja kun ei itse metsästä.

Pitäisikö jahtiporukoilla olla käytössä samanlaiset varoituskyltit kuin hakkuutyömailla? Ehkä. Ei se ainakaan pahitteeksi olisi vilkkaammin liikennöityjen teiden läheisyydessä, sillä meitä metsästyksestä vieraantuneita autoilijoita liikkuu Suomen teillä yllättävän paljon.

Voin kuvitella, miten joku jermu nauraa itsensä tässä vaiheessa tärviölle, mutta ”ooppa vaiti” ja mieti toisen kerran.

Turvallisuus on usein pienistä hoksauksista kiinni. Reisjärven esikoululaiset haastavat aikuiset käyttämään heijastimia ja/tai huomioliivejä. Pieni teko voi olla lopulta iso.

#