lauantai 24.10.2020 | 06:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Erikoislääkäri Päivi Hirsso luennoi Reisjärvellä taiteen ja kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin – Hyväksi koettu terveys ei ole sairauden puuttumista

Satu Kangas-Viljamäki
Ke 16.10.2019 klo 15:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Ruotsissa toteutettiin tutkimus vuosina 1982-1991, missä oli mukana 12 000 eri-ikäistä ruotsalaista sekä verrokkiryhmä. Tutkimus osoitti, että aktiivinen kulttuurin harrastaminen vaikuttaa myönteisemmin elinajan odotteeseen kuin esimerkiksi kirkossa tai urheilukilpailuissa käynti, OYS:ssa erikoislääkäri Päivi Hirsso kertoi Reisjärven kirjastossa, Reisjärven Sydänyhdistyksen ja Reisjärven Kirjastotoimen järjestämässä Terveys- ja Hyvinvointi -illassa.

– Vuonna 2008 Suomessa tehtiin tutkimus, joka puolestaan osoitti musiikin kuuntelun aktivoivan vireystilaamme, tarkkaavaisuuttamme, muistiamme ja emootioitamme säätelevää laajaa hermoverkkoa, hän jatkoi ja kertoi päivittäisen musiikin kuuntelun nopeuttavan aivoinfarktin jälkeistä kognitiivista toipumista.

Taide ja kulttuuri kattavat Hirsson mukaan kaiken inhimillisen toiminnan.

– Arvomme, merkityksemme, perinteemme ja elämän mallimme ovat sidoksissa taiteeseen ja kulttuuriin, joka puolestaan on meille jokaiselle hyvin henkilökohtainen kokemus.

Meillä kaikilla on tarve saada äänemme kuuluville ja tulla näkyväksi omissa asioissamme.

– Taidetta tarvitaan juuri tähän. Se sanoittaa alueita, joihin sanat eivät taivu. Taiteella on suora yhteys tunteisiimme, minkä vuoksi tunteiden tunnistaminen ja tutkiminen ovat niin luonteva taiteen keino. Kaikki, mikä tuo mielihyvää, kuntouttaa.

Hirsso painottaakin, ettei hyväksi koettu terveys ole sairauden puuttumista.

– Minullakin on vaikka kuinka monta diagnoosia, mutta olen silti omasta mielestäni ihan terve. Eihän kukaan ajattele itseään diagnoosien kautta.

Osallistava taide luo keskustelevan suhteen ympäröivään maailmaan ja innostaa meitä sosiaalisesti.

– Taiteessa on sekin hyvä puoli, että se ei ole kenenkään yksityisomaisuutta, vaan se kuuluu meille kaikille.

Hirsso muistuttaa, että ihmisellä on kuitenkin riittävä elintaso, että hän voi nauttia taiteesta kunnolla.

– Perustarpeiden on oltava kunnossa, kuten työn, ruoan ja asunnon.

– Taiteen ja kulttuurin yhdistäminen terveydenhuoltoon vaatii rohkeutta, Hirsso sanoo ja kertoo esimerkin 1970-luvulta, jossa kunnalliskodin silloinen johtaja kuvailee kevyen virkistystoiminnan olevan epäsopivaa pian iäisyysmatkalle lähteville.

Aika on kuitenkin mennyt 50 vuodessa eteenpäin ja ikäihmisten erilaisuutta sekä tasa-arvoa korostetaan eri kannanotoissa.

– Taiteen ja kulttuurin näkökulma otetaan huomioon Oulun yliopistollisen sairaalan remontissa ja tavoitteemme on rakentaa sinne erilaisia työpajoja ja taideympäristöjä. Ihan kaikki suunnitelmamme eivät toki toteudu heti, mutta pitkällä tähtäimellä kyllä. Se on kuitenkin faktaa, että taiteen ja kulttuurin avulla olemme saaneet parannettua hoitotuloksia ja pystyneet vähentämään niin fyysisiä kuin psyykkisiä oireita.

Iso-Britanniassa on testattu "Taidetta reseptillä", mikä vähensi yleislääkärikäyntejä 37 prosenttia ja sairaalakuluja 27 prosentilla.

– Potilaskulut vähenivät noin 216 puntaa asukasta kohden.

#