keskiviikko 3.6.2020 | 05:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärvisen PuunHelinän tarina alkoi omasta sängystä – Yläasteella opettaja antoi Heli Saarimaan tehdä itselleen puusängyn, jossa hän nukkuu vielä tänäkin päivänä

Kaija Tuompo
Pe 4.10.2019 klo 14:01

– Olen aina ollut kiinnostunut teknisestä käsityöstä ja käsillä tekemisestä. Yläasteella opettaja antoi minun tehdä itselleni puusängyn, jossa nukun vielä tänäkin päivänä, aloittaa Heli Saarimaa kertomustaan yrittäjäunelman alkutahdeista.

Suoraa jatkumoa noista vuosista ei PuunHelinää kuitenkaan ole. Hän asui muualla ja työskenteli maatalousalalla sekä muissa töissä pitkän tovin. Muutama vuosi sitten hän ”pyörähti” Vantaalla ja pääsi opiskelemaan puualan artesaaniksi. Haave alkoi hahmottua ja toteutua.

– Kolmisen vuotta sitten muutin takaisin Pyhäjärvelle ja perustin tänne puusepänliikkeen. Pyhäjärvi paikkakuntana ja etenkin järvi itsessään ovat minulle tärkeitä. Tämä on sielunmaisemaani, täällä on hyvä elää ja yrittää, toteaa Saarimaa.

Kotimainen puu on aina ollut lähellä Saarimaan sydäntä.

– Se on mieluinen materiaali työstää ja pyrinkin tekemään siitä kaiken minkä vain pystyy. Teen puusta laatikostojen liukukiskotkin. Puun hankinta asettaa jonkin verran haasteita. Minulla ei ole kuivatustiloja ja joudun hankkimaan tarvitsemani raaka-aineen puutukusta. Lähin paikka on Lahden tukku. Se on minulle tuttu jo opiskeluajoilta, joten tunnen ja tiedän tuotteet sekä niiden laadun. Koivua saan jonkin verran myös Viitasaarelta, kertoo Saarimaa.

Isot hankintaerät tarkoittavat isohkoja varastoja ja pääoman sitomista niihin. Konekanta ja verstaan kapasiteetti myös rajaavat jonkin verran töiden vastaanottamista. Tällä hetkellä hän tekee paljon entisöintitöitä, mutta jonkin verran myös kalusteita ja pienesineistöä. Puun ekologisuus esimerkiksi keittiötyövälineissä ja leikkuulaudoissa on lisännyt kysyntää.

Omien tuotteiden suunnittelu ja valmistus on haave, johon hän toivoisin voivansa panostaa enemmän. Aikaa suunnittelulle ei juuri ole, mutta muutamia tuotteita jo toki löytyy.

– Tämä on kuitenkin yhden naisen yritys ja sellaisena haluan sen pitääkin, sanoo Saarimaa.

– Olen erittäin iloinen, että pystyn tällä työllä elättämään itseni ja toivon niin olevan myös jatkossakin. Asiakkaat ovat löytäneet minut mukavasti ja Facebookissa olen voinut avata vähän heille myös työni sisältöä. Olen huomannut, että se on auttanut asiakkaita myös hahmottamaan sitä, mistä työni hinta muodostuu. Pyhäjärvelle oli hyvä tulla yrittäjäksi.

Saarimaa kehuu Pyhäjärven ilmapiiriä kannustavaksi ja kertoo yrittäjien tekevän keskenään hyvää yhteistyötä.

– Meillä naisyrittäjillä on myös oma WhatsApp -rinki, jossa saa aina vertaistukea ja kannustusta, kun on sen tarve.

– Puu on kestävää, eläväpintaista ja taipuu moneksi. On ilo elää unelmaansa ja tulla puuntuoksuiseen verstaaseen aloittamaan päivän puuhat, summaa Heli Saarimaa.

#