keskiviikko 3.6.2020 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDUn Haapajärven yksiköissä vietettiin tällä viikolla ysipäiviä Harry Potterin hengessä – Tervetuloa JEDUpahkaan!

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 4.10.2019 klo 15:00

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDUn Haapajärven yksiköissä vietettiin tällä viikolla ysipäiviä.

– Kaikki alueemme yhdeksäsluokkalaiset käyvät tutustumassa koulumme tarjontaan tällä viikolla, JEDUn liiketalouden lehtori Merja Liikanen kertoo.

Haapajärvellä JEDU toimii kahdessa paikassa, Liiketalouden - sekä Maa- ja metsätalouden osastoilla Haapajärven lukion tiloissa ja Erkkiläntiellä, missä nuoret vierailivat ysipäivinä vuorotellen.

Liiketalouden osastolla, siis JEDUpahkassa esittäytyivät niin merkonomit, datanomit, oppilaskunta kuin kaksoistutkinnon suorittajat, minkä lisäksi paikan päälle oli tullut koulun nykyisiä ja entisiä oppilaita kertomaan opinnoistaan ja alan töistä.

– Valmistuin täältä merkonomiksi vuonna 2017 ja pääsin melkeinpä heti töihin tilitoimistoon, Alena Ryda kertoi nuorille.

Ryda kertoo muuttaneensa Venäjältä Suomeen viisi vuotta sitten isänsä houkuttelemana.

– Aluksi minulla oli kielen kanssa hankaluuksia, mutta kyllä se siitä sitten helpotti. Opettajat antoivat henkistä tukea minulla valtavasti ja jaksoivat selittää asiat yhä uudelleen ja uudelleen, hän kertoo.

Opintoja helpotti kuitenkin se, että Ryda oli opiskellut Venäjällä kaupan alaa yliopistossa.

– Opiskelumetodit sen sijaan ovat täällä ihan erilaiset kuin Venäjällä. Siellä opettaja luennoi ja opiskelijat tekevät muistiinpanoja. Täällä sen sijaan annetaan tehtäviä, joiden vastaus pitää etsiä esimerkiksi internetistä. Täällä opetellaan soveltamaan tietoa ihan eri tavalla, Ryda kiittelee ja kertoo opiskelevansa parasta aikaa työn ohessa tradenomiksi.

Ensi keväänä merkonomeiksi valmistuvat Jasmiina Raappana ja Linus Rautakoski puolestaan pitävät merkonomin tutkintoa välivaiheena ja hakevat kumpikin jatkamaan opintojaan ammattikorkeakouluun Jyväskylään.

– Tähtäimeni on ollut alusta pitäen Jyväskylässä, mutta sinne päästäkseni minun piti ensin käydä joko tämä tai lukio. Lukioon en halunnut missään vaiheessa, Rautakoski kertoo.

Raappana sen sijaan lähti opiskelemaan merkonomiksi, koska se on hyvä pohja moneen muuhunkin ammattiin, eikä hän vielä yhdeksännen luokan jälkeen ollut ihan varma omasta alastaan.

– Valinta osui nappiin, enkä ole katunut päivääkään.

Raappanan ja Rautakosken opintojen aikana JEDUn Liiketalouden osasto on muuttanut myös Haapajärven lukion kanssa saman katon alle.

– Vanhalla puolella oli enemmän tilaa ja siinä mielessä kivempaa. Toisaalta kaupat ovat täällä nyt lähellä. Ensin muutto tympäisi, mutta on meille tullut uusia kavereitakin, nuoret summaavat.

#