maanantai 29.11.2021 | 13:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uusi nuorisovaltuusto valitaan Kärsämäellä – Nuorien toivotaan ilmoittautuvan ehdokkaaksi ensi torstaihin (10.10) mennessä

Outi Levä
Pe 4.10.2019 klo 13:27

Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka ajavat omissa kunnissaan paikallisten nuorten etuja. Nuorisovaltuustoa voidaan kutsua myös nuorisoparlamentiksi, -neuvostoksi tai -foorumiksi. Vuonna 2015 nuorisovaltuustot kirjattiin uuteen kuntalakiin, jonka 26 §:n mukaan kuntien on asetettava nuorisovaltuusto nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi. Kärsämäellä nuorisovaltuusto on toiminut kaksitoista vuotta.

Viime viikolla pidetyssä kokoontumisessa nuoria innostettiin ryhtymään nuorisovaltuutetuiksi. Nuorisovaltuustoon voi kuulua 13-20 -vuotias nuori.

– Nuorisovaltuuston jäsenmäärä vaihtelee, mutta yleensä valtuustossa istuu kahdestatoista viiteentoista nuorta, sanoo nuorisosihteeri Riitta Manninen.

Nuorisovaltuustolla on omat toimintaohjeensa. Kärsämäellä nuorisovaltuuston käytössä on pieni määräraha, josta nuoret itse päättävät. Mannisen mukaan nuorisovaltuusto on järjestänyt esimerkiksi tapahtumia, retkiä, elokuvia ja liikunta- tai laniturnauksia. Kärsämäellä toiminnassa auttavat viranhaltijoiden lisäksi kummit, kunnanvaltuuston jäsenet Antti Pekkala ja Tapio Myllymäki.

– Olen oppinut yhteisten asioiden hoitamista ja vaikuttamista seuraamalla kunnanvaltuuston kokouksia. Nuorisovaltuusto on mainio paikka oppia, sanoo Myllymäki.

Nyt nuorilla on mahdollisuus päästä oppimaan yhteisten asioiden hoitoa ja vaikuttamista, sillä uuteen nuorisovaltuustoon haetaan parhaillaan jäseniä. Kunnanjohtaja Esa Jussila sanoo, että uusi nuorisovaltuusto valitaan tammikuun ensimmäisessä valtuustossa. Jos ehdokkaita tulee paljon, vaalit pidetään lokakuun aikana. Kunnansihteeri Tuukka Kuisma tosin lupaa, että kaikki halukkaat pääsevät vaikuttamaan.

– Myös maakunnalliseen nuorisovaltuustoon voi päästä tai ihan valtakunnan tasolle, visioi sivistysjohtaja Ira Toppinen ja rohkaisee nuoria ilmoittautumaan Riitta Manniselle tai Antti Pekkalalle. Kertokaa myös tutuille tästä mahdollisuudesta, yllyttää Toppinen. Ehdokkaaksi voit ilmoittautua viimeistään 10.10.

#