keskiviikko 3.6.2020 | 07:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Roboteista apu huolto-suhteeseen?

Pe 4.10.2019 klo 11:59

Joskus oli tapana sanoa juhlissa, että väki vähenee ja pidot paranee. Se ei näytä ainakaan pitävän paikkaansa näillä pohjoisilla leveysasteilla. Alkuviikosta julkisuudessa esitetyt väestöennusteet eivät olleet kovin mairittelevaa luettavaa Selänteen alueelle. Ennusteen mukaan vuonna 2040 Haapajärvellä olisi asukkaita 5397, Kärsämäellä 2149, Pyhäjärvellä 3712 ja Reisjärvellä 2077.

Kun kymmenen vuotta sitten maahamme luotiin Paras-lain pohjalta peruspalvelukuntayhtymät, joissa piti olla väestöpohjaa 20 000 asukkaan verran. Selänteen alueella luku oli jo lähtiessä alle eli 19 000 asukasta. Nyt ennusteen mukaan 20 vuoden päästä täällä olisi vain 13 335 asukasta. Toivottavasti ennustajaeukot ovat väärässä ja tehneet laskuvirheen. Eivätkä madonluvut koskeneet pelkästään Selänteen kuntia, vaan väki tulee sopulilauman tavoin vaeltamaan pääkaupunkiseudulle. Tänne jäävät vain me huru-ukot ja -akat ruikuttamaan perusturvan luukulle.

Eniten väestöennusteissa minua kavahdutti syntyvyyden lasku. Nuorilta synnytysikäisiltä on tivattu syitä heikkoon syntyvyyteen. Joillekin pitkä koulutus- ja uraputki näyttää menevän lasten hankkimisen edelle. Toiset näkevät asian puhtaasti taloudellisesti ja mukavuudenhaluisesti. Sitten on heitä, jotka yksinkertaisesti eivät halua sitoutua perheeseen vaan juoksuaika jatkuu elämän ehtoolle saakka. Viimeisimpänä tikkinä lasten hankkimisen esteeksi on tullut ilmastoahdistus. Luontoa halutaan suojella niin, ettei hankita uusia päästölähteitä.

Ilmastohöyryn ja saastesumun läpi ei nähdä sitä, kuka maksaa ja hoitaa tulevaisuudessa vääristyneen ikärakenteen vanhimmat mononkuluttajat. Oisko se sittenkin robotti, joka meitä kääntelee viimeisellä lanssipaikalla. Toivottavasti keksivät sellaisen robotin, jolla on myötäelämisen lahjaa eli empatiataitoja.

#