keskiviikko 3.6.2020 | 05:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Episodeja entisajalta

Pe 4.10.2019 klo 11:56

Aikojen kuluessa sattuu kaikenlaista. Etenkin sellaiset asiat, jotka liittyvät aikansa merkkihenkilöihin ovat jääneet elämään, tavalla tai toisella. Tässä pari episodia, joista ensimmäinen tapahtui vuonna 1872 ja toinen kesällä 1887.

Haapajärven kappalaisen Johan Gabriel Ståhlbergin (presidentti K.J. Ståhlbergin isä) luona oli vierailemassa itse Johan Vilhelm Snellman. Kerrotaan, että hänen ollessaan käymässä Haapajärven pappilassa, oli sinne samalla kertaa sattunut kylään myös Toholammin silloisen kappalaisen K. Odenvallin leski Matilda Odenvall tyttärensä Iidan kanssa. Snellman ihastui Iidan kauneuteen ja pyysi häntä laulamaan. Iidan laulaessa ja säestäessä itse itseään, olivat vieraat hyvin ihastuneita. Johan Vilhelm Snellman piti hänelle puheen, kiitteli tytön musikaalisia lahjoja ja kiinnitti pappilan puutarhasta ruusun hänen rintaansa.

Toinen episodi liittyy Juhani Ahoon, tuohon savolaislähtöiseen kirjailijaan.

Juhani Brofelt oli tullut Haapajärvelle ja viipyi paikkakunnalla muutaman kesäisen päivän ajan. Hän souteli veneellä Haapajärven yli ja meni tapaamaan Minna Nikanderia.

Niinhän siinä kävi, että ennen pitkää Juhani Aho ja Minna Nikander menivät kihloihin. Se oli järjestyksessä toinen Juhani Ahon kihlauksista. Avioliittoon tuo kihlaus ei johtanut, mutta Juhani Brofeltin (myöh. Aho) käynti on kuitenkin osa tämän seudun menneisyydestä. Kukaties Haapajärven matkalta on tullut aihe jollekin hänen novelleistaan tai lastuistaan.

Suurina nälkävuosina 1860-luvulla kävi itse Elias Lönnrot Haapajärvellä opettamassa leivän tekemistä jäkälästä. Tästä matkasta ei ole jäänyt sen kummempia muistikuvia elämään, mutta voi silti arvata, että kiintoisa on tuo käynti ollut ja ajallaan varmasti myös tarpeellinen. Jotain kertoo sekin, että tieto Lönnrotin käynnistä on kuitenkin säilynyt. Merkityksetön se ei ole siitäkään päätellen ollut.

#