keskiviikko 3.6.2020 | 05:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Iloa vertaisuudesta! -hankkeen Sonja Paakki vieraili MLL:n perhekerhossa Reisjärvellä, ja kertoi kerholaisille kotitapaturmien ehkäisystä

Satu Kangas-Viljamäki
Pe 4.10.2019 klo 11:54

– Palovammat, vierasesineet hengitysteissä sekä erilaiset nyrjähdykset ja nitkahdukset ovat yleisimpiä pienten lasten tapaturmia kotioloissa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin lapsi- ja perhetoiminnan ohjaaja Sonja Paakki kertoi MLL:n perhekerhossa Reisjärvellä maanantaina.

– Etenkin keittiössä on monta vaaran paikkaa pienelle lapselle kuumine helloineen ja keittoineen sekä terävine esineineen, Paakki jatkoi.

Paakki korostaa vanhempien rauhallisuutta tapaturman hetkellä ja kehottaa heitä hankkimaan perustaidot ensi-avusta.

– Esimerkiksi SPR järjestää nykyään lyhytkursseja lapsiperheille, missä käydään ensi-avun tärkeimmät asiat läpi. Hätätilanteessa on huomattavasti helpompaa toimia, kun tietää mitä tekee.

Paakin vierailu Reisjärvellä kuuluu Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin Iloa vertaisuudesta! -hankkeeseen. Se Haapajärven, Haapaveden, Kärsämäen, Nivalan ja Reisjärven alueella, ja sen tavoitteena on lisätä ja tiivistää yhteistyötä kunnan, seurakunnan ja hankkeiden työntekijöiden sekä järjestö- ja yhdistystoimijoiden kesken.

Samalla tavoitteena on aktivoida kuntien asukkaita vapaaehtoisuuteen pohjautuvan, tarvelähtöisen toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen omassa kunnassaan.

– Esimerkiksi Haapajärvellä meillä toimi Linninpuistossa perhekahvila koko kesän ja lokakuun aikana järjestämme Maaselän Ladun kanssa luontotapahtuman sekä Reisjärvellä että Haapajärvellä, Paakki kertoo.

Kärsämäellä hanke toimii yhteistyössä Perhekeskuksen kanssa.

– Sinne kaivattaisiin kovasti lisää varamummoja ja -pappoja. Kärsämäelle olemme perustaneet myös oman WhatsApp -ryhmän kärsämäkisille vanhemmille vertaistueksi. Tämä siksi, koska Kärsämäelle on muuttanut paljon uusia lapsiperheitä, joita haluamme auttaa tutustumaan toisiinsa. Ryhmässä voi vinkata tapahtumista tai kysyä neuvoa, Paakki kertoo.

Hanke käynnistyi keväällä 2019 ja päättynee kesäkuussa 2020. Hankkeen rahoittaja toimii Keskipiste Leader.

Vinkkejä kotitapaturmien ehkäisyyn:

Varmista, ettei lapsi saa päätään pinnasängyn tai kaiteen pinnojen väliin

Huolehdi, ettei lapsi pääse putoamaan rattaista, ikkunasta, sängystä, hoitopöydältä tai syöttötuolista

Tarkista, ettei lapsesi vaatteissa ole mitään, joka voisi takertua jonnekin ja kuristaa lastasi

Varmista lapsen ruoan, juoman ja kylpyveden lämpö ennen juomista, syömistä tai kylpemistä

Älä pidä lasta sylissä. kantorepussa tai -liinassa samaan aikaan kun käsittelet kuumaa juomaa tai ruokaa

Tyhjennä kylpy- ja poreamme aina kylvyn jälkeen

Tarkista lelujen soveltuvuus lapsen iän mukaan

Pidä poissa lapsen ulottuvilta lääkkeet ja vitamiinit, kemikaalit, tupakka, nuuska, nikotiinikorvaustuotteet, tulitikut, sytyttimet, alkoholi ja muut päihteet

Tarkista, että huonekasvit ovat myrkyttömiä

#