perjantai 29.5.2020 | 07:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaijan keitokset: Se on siinä ihan kielen päällä

Kaija Tuompo
Su 29.9.2019 klo 07:00

Otsikon lauseen voi tulkita monella tapaa, mutta tänään se tarkoittaa makujen balettia, joka tanssii kielenpäällä näin syksyiseen aikaan.

Kun kasvimaan herkut alkavat olla tallessa, niin metsästä löytyy vielä kesän viimeisiä herkkuja, ja jollei metsästä niin toivon mukaan lähikaupasta.

Makustelepa mielessäsi miltä maistuu ja tuoksuu tuoreista puolukoista tehty survos tai ryöpätyistä rouskuista kerman ja tuoreen sipulin kanssa tehty sienisalaatti. Sokeroidun pihlajanmarjan kirpeä puraisu tai syyskaalin mehevä rapsakkuus. Ne ovat makuja, joita ei tavoita kuin näin syksyllä.

Tällä kertaa kuitenkin jaan reseptin, jonka olen saanut virolaiselta tuttavaltani. Hän kertoi, että tämä ruoka oli heillä syksyn viikonloppuruokaa, se kun valmistui sillä aikaa, kun koko perhe oli perunannostossa, viljaa puimassa, marja- tai sienimetsässä. Tämä sopii myös hyvin näin Martin-päivän alle. Sanoohan vanha sanontakin ” Marttina päre pihtiin, kaali kuppiin, ämmät pirttiin ja tutti rukkiin.”

Valmistaudutaan myös tulevaan hirvikauteen, tekemällä pihlajanmarjoista riistalle sopivaa lisäkettä. Toki se maistuu minkä tahansa liharuoan kanssa.

Kaalia ja uunilapaa 4-5:lle

Pienehkö keräkaali

8 perunaa

2 porkkanaa

2 punajuurta

n. 1 kg miedosti suolattua luullista possunlapaa

timjamia

suolaa

rouhittua mustapippuria

1 lihaliemikuutio

2 rkl hunajaa

2-3 dl vettä

1. Laita kannellisen uunipadan pohjalle perunat, punajuuret ja porkkanat reiluina paloina. Ripottele kevyesti pinnalle rouhittua mustapippuria, timjamia ja suolaa.

2. Leikkaa kaali n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi ja peitä juurekset kaaliviipaleilla. Ripota myös kaalin päälle kevyesti pippuria, timjamia ja suolaa. Laita suolaa maltillisesti koska liemessä ja lihassa on suolaa.

3. Liuota kuumaan veteen lihaliemikuutio ja hunaja. Kaada neste kaalin päälle. Padan laakeudesta riippuu, paljonko nestettä tarvitset. Nesteen pinnan tulisi asettua juuri kaalin alapuolelle.

4. Pyyhi suolalapa talouspaperilla ja hiero sen pintaan hiven mustapippuria ja aseta se kaalin päälle.

5. Laita kansi päälle ja pata 150 asteiseen uuniin vähintään kahdeksi tunniksi. Jos viivyt ulkona pidempään, laita uunin lämmöksi 120 astetta, jolloin ruoka voi olla siellä reilusti pidempään. Jos kansi on löyhä, tiivistä se vaikkapa foliolla. Näin ruoka ei kuivu pitkässäkään kypsennyksessä.

6. Tarjoa lisäkkeenä tuorepuolukkasurvosta.

Konjakkiset pihlajanmarjat

n. 2 l puhdistettuja pihlajanmarjoja

4 dl vettä

1 kg hillosokeria

½ tähtianis

0,5 dl konjakkia

1. Laita pihlajanmarjat, vesi ja tähtianis kattilaan. Anna kiehua sen verran, että pihlajanmarjat eivät vielä hajoa (kypsyyden mukaan 5-10 min.).

2. Lisää hillosokeri, sekoita varovasti, ettet riko tarpeettomasti marjoja. Anna kiehahtaa kunnolla.

3. Nosta kattila liedeltä, poista tähtianis ja lisää konjakki. Sekoita varovasti.

4. Tölkitä hillo puhtaisiin lasipurkkeihin.

5. Tarjoile riista-/liharuokien lisäkkeenä.

#