perjantai 29.5.2020 | 07:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

130-vuotiaan saunan lauteilla saa leppeät löylyt: ”Vihtoen viha viilenee, saunoen sappi sammuu”

Kaija Tuompo
La 28.9.2019 klo 12:00

Vieno savun tuoksu leijailee vastaani, kun kävelen kohti Pyhäjärven rantamaisemaa. Pellon laidalla seisoo ryhdikkäänä mustanharmaa rakennus ja rakennuksen edessä sen omistaja Mauri Kärkkäinen nostelee halkoja kottikärryistä. Tuoksun lähde selviää, ollaan kunnioitettavaan ikään ehtineen savusaunan edessä.

– Tämä tila on ollut sukuni hallussa nyt 102 vuotta ja sauna oli täällä jo ennen meitä. Tietämäni mukaan se on rakennettu noin 130 vuotta sitten, kertoo Kärkkäinen.

– Tämä on tällainen maalattiainen kesäsauna ja lämpiää edelleenkin keväästä syksyyn kaksi kertaa viikossa. Saunan löylyistä nauttivat myös lähistöllä asuvat ja lomailevat sukulaisetkin. Kun tämän lämmittää, riittää löylyjä useammallekin perhekunnalle, sanoo Mauri Kärkkäinen.

Saunassa on kiuastason yläpuolella, peräseinällä ihan alkuperäinen ylälaude, joka on leveää ”aaltoreunaista”, ajan saatossa sileän kiiltäväksi hioutunutta lankkua. Jalkalaude on hieman uudempi, se on puretusta hirsiaitasta ja sekin varsin jykevää vanhaa lankkua.

Mustat seinät ovat 6 x 5 tuuman hirttä, oviaukko on matala, jotta lämpö pysyy hyvin ylhäällä, valoa tulee vain pienestä ikkunasta ja kiukaan sivuseinällä on pieni savuräppänä/lakeinen.

Jotta sauna pysyy kylpykuntoisena, on sitä tietenkin huollettava ja ajoittain myös kunnostettava.

Lauteet harjataan ja huuhdotaan joka lämmittämisen jälkeen, keväisin saunan seinät ja katto harjataan puhtaaksi irtonoesta.

Varsinaisia kunnostustöitä tehdään kuitenkin aina hyvin harkiten, uusitaan vain se mikä on välttämätöntä ja materiaaleina käytetään alkuperäisen kaltaisia materiaaleja.

– Kahdeksankymmentä luvulla uusittiin saunan katto, siihen käytettiin haapalautaa, kiuas on nyt uusittu kaksi kertaa, kivet vaihdetaan noin 150 kylpykerran välein, toteaa Kärkkäinen.

– Kiukaan tulipesässä täytyy olla arinapohja, jotta puut palavat loppuun asti eikä sinne jää palamattomia loppuhiiliä. Kiuaskivet on ladottava niin, että savukaasut palavat kiukaan sisällä eivätkä nosta liekkejä kiukaan päälle ja aiheuta palovaaraa. Seuraavaksi täytyisi parin seinän alimpia hirsikertoja vaihtaa. Vanhaa hirttä on vaikea saada, mutta onneksi meillä on tuo vanha riihi, joka on aikomus purkaa. Siitä saa riittävän vanhaa hirttä saunan korjaamiseen, kertoo Mauri Kärkkäinen.

Savusaunat ovat tunnetusti paloherkkiä. Miten tämä sauna on säästynyt ”tulikukolta”?

– Lämmittämisessä on oltava huolellinen ja siihen on varattava riittävästi aikaa. Puut eivät saa olla kipinöiviä havupuita eivätkä mielellään hitaasti palavaa haapaa.

– Tässä saunassa on alkuperäinen hiekka-saviseos välikaton paloeristeenä. Kerran on ollut, läheltä piti tilanne, joka onneksi huomattiin heti. Sen jälkeen asensin palosuojalevyn kiukaan yläpuolelle, kertoo Mauri Kärkkäinen.

Toivottavasti leppeitä löylyjä riittää jatkossakin ja miksi ei riittäisi, kun saunasta pidetään hyvää huolta ja kunnostetaan pieteetillä.

#