sunnuntai 23.2.2020 | 21:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärviset vanhemmat lähettivät kaupunginhallitukselle kannanoton Haapajärven vuoropäivähoidon tilanteesta ja Kartanon päiväkodin tulevista väistötiloista. Vetoomus on lähetetty päättäjille, sillä asiaa käsitellään kaupunginhallituksessa tulevana maanantaina:

Arvoisa Haapajärven kaupunginhallitus

Selänne
Pe 6.9.2019 klo 14:37

Osoitamme huolemme lasten vanhempina Haapajärven vuoropäivähoidon tilanteesta. Kartanon päiväkodissa on jo vuodesta 2014 asti tutkittu sisäilmaa ja lasten sekä henkilökunnan oireilua, eikä asiaan ole puututtu tarvittavalla vakavuudella. Nyt on aika toimia - järkevästi.

Kustannuksia ovat tämän viiden vuoden aiheuttaneet mm. henkilökunnan sairauspoissaolot. Myös lasten sairastelu sisäilmasta johtuen aiheuttaa ongelmia perheissä, kun vanhempien työnantajat joutuvat järjestämään sijaisia lasten sairauspoissaolojen vuoksi. Sairastelu puolestaan kuormittaa myös terveydenhuoltoa.

Kysymmekin, onko järkevää kustannusten puitteissa alkaa remontoida vanhoista tiloista suurella rahalla väliaikaista päivähoitopaikkaa.

Vanhoja rakennuksia päivähoidon ja koulujen tiloina on remontoitu ja korjattu lukuisia kertoja, jolloin on aina jouduttu järjestämään tilapäiset tilat toiminnalle. Kuinka paljon tällainen toiminta on ajan saatossa tuonut säästöjä?

Päätöksiä tehdessä tulee huomioida, tai olisi jo aikaisemmin pitänyt huomioida, rakennusten elinkaari – jossain vaiheessa niistä vain tulee luopua eikä satsata määrättömästi korjaamiseen.

Kannatamme vahvasti Vesa Puputin aloitetta väistötiloista Satulaakson puistokaistaleelle. Tilat olisivat jo valmiiksi päiväkotitoiminnalle suunniteltu, joten kustannukset esimerkiksi siivouksen ja ruokahuollon puolesta saataisiin varmasti edullisimmiksi kuin mitä ne nykyään ovat.

Yksityistäminen ei ole ratkaisu tilanteeseen. Vuorohoitolasten hoitoon pääsy äärivuoroihin hankaloituu ja jopa loppuu kokonaan. Yksityinen palveluntarjoaja ei järjestä 20-tuntista-, ilta-, yö- tai viikonloppuhoitoa, koska se on taloudellisesti kannattamatonta. Kaikki tämä ”kallis” lakisääteinen hoito jää joka tauksessa kaupungin järjestettäväksi.

Nykyiseen vuorohoitoon Kartanossa ollaan erityisen tyytyväisiä niin hoidon järjestämisen kuin laadunkin suhteen. Kartanossa on paljon ohjelmaa lapsille kierrättämiseen liittyen ja luonnon äärellä. Etenkin Vihreälippu-tunnustus kertoo myös henkilökunnan sitoutumisesta työhön täydellä sydämellä. Vanhempien lukuisat työnantajat antavat arvostusta sille, että lasten vuoropäivähoito on järjestynyt vanhemmille suunniteltujen työvuorojen mukaan eikä niin, että rajat hoidon järjestymiseen tulisivat päivähoidon puolelta.

Vaadimme, että lapsillemme järjestetään puhtaat ja toimivat, ennen kaikkea varhaiskasvatukseen järjestetyt ja rakennetut tilat.

Vetoamme teihin, päättäjät. Me ajattelemme lastemme tulevaisuutta.

Haapajärvellä 6.9.2019

Hilla Estola

Kaisa Hosionaho

Emilia Korkiakoski

Sari Niemelä

Katja Mehtälä

Marjaana Salolahti

#