sunnuntai 23.2.2020 | 22:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ilmari Luhtasela kolumnissaan: Kesä alkaa pian olla takana

Selänne
Pe 6.9.2019 klo 11:16

Ei kai siinä mikään muu auta kuin ruveta uskomaan, että vuoden 2019 kesä alkaa olla pikkuhiljaa takana. Kohta viikon verran on annakan mukaan eletty jo syyskuuta.

Syksy tuo mukanaan kaikenlaista. Ei siihen enää pitkää aikaa ole, kun koivuista alkaa varista lehtiä. Selvä syksyn merkki sekin. Niin on myös se, että illan pimeys tulee aikaisemmin kuin mihin varsinaisina kesäkuukausina ehti jo tottua.

Annakan mukaan ensi keskiviikkona on muun muassa Aleksanterin nimipäivä, mutta myös Alexandran, suomalaisittain sanottuna Santerin ja Santun nimipäivä, niin myös Sandran. Perinteisesti se on aikoinaan ollut monessa paikassa perunannostopäivä.

Syyskuun yhdestoista on aikoinaan ollut myös silmänkirkastusjuhlan päivä. Silloin sytytettiin käsityöverstaissa valot ensimmäisen kerran kesän jälkeen. Kerrotaan, että samalla mestari tarjosi kisälleille ja oppipojille silmänkirkastusta eli viinaryypyt. Mahdollisesti pohjimmainen tarkoitus oli saada kisällien ja oppipoikien työaika pysymään kautta vuoden noin kaksitoistatuntisena.

Syyskuun yhdestoista 1772 kuningas Kustaa III kielsi viinankotipolton viljanpuutteen vuoksi. Viinapannut sinetöitiin. Niin kertoo historia. Myöhemmin kyllä viinapannuja on käytetty Suomessa ahkerasti. Pääsääntöisesti valmistus on kuitenkin etupäässä valtion firman hallussa. Saa ollakin. On siitä ainakin se hyöty, että rahaa tulee valtion kirstuun. Haitat ovat asia erikseen. Niitä ei saa vähätellä.

Halttusen Eelis, ojankaivaja, tuli kerran elämässään käyneeksi seuramatkalla Leningradissa, Hotellin hississä oli iso peili, josta turistit katselivat toisiaan. Myös Eelis katseli kuvaansa ja totesi;

– Katohan, on teällä tuttujakin. Tuo kaveri se on monesti juonut minun rahani.

Savon porstuassa Pyhäjärvellä oli aikoinaan rovasti Makkonen syrjäkylällä pitämässä lukukinkereitä. Sattui paikalla olemaan eräs poika, jonka lukutaito ei ollut häävi. Rovasti sitä aikansa kuultuaan lopulta kyllästyi ja kysyi:

– Tokko sinä osaat edes Herran siunausta?

Poika rupesi hokemaan:

– Herra siunatkoon, Herra varjelkoon, Herra varjelkoon…

– Sieltähän herroja tulee, sanoi rovasti.

Poika vilkaisi ikkunaan ja sanoi:

– Minäpäs menenkin riisumaan hevosia.

Että silleen. Annetaan ajan kulua, päivän mennä, toisen tulla. Nautitaan jokaisesta syyspäivästä. Myös tulossa olevasta syysruskasta.

#