sunnuntai 23.2.2020 | 22:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Satu Kangas-Viljamäki pääkirjoituksessaan: Puhelin tykkää siitä, että siihen puhutaan

Selänne
Pe 6.9.2019 klo 11:16

Kun minä olin lapsi, meillä oli yksi lankapuhelin. Semmoinen vihreä, kauniisti muotoiltu peli, jonka kahva tuntui kädessä ja korvalla hyvältä. Se oli arjen designia parhaimmillaan.

Sitten meille hankittiin ihka ensimmäinen näppäinpuhelin ja vanhempi, valintakiekolla varustettu puhelin siirrettiin kakkospuhelimeksi vintille. Miksi - no siksi, että jos sattui olemaan vintillä, niin siihen ehti vastaamaan samasta kerroksesta paremmin. Kun siihen puhelimeen haluttiin silloin vielä vastata - toisin kuin nykyään.

Nyt meillä jokaisella on luuri taskussa ja mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, että siihen ei vastata. Tai paremminkin se, ettei soiteta takaisin, vaikka nähdään, että joku on yrittänyt tavoitella. Eihän kenenkään tarvitse olla luurin nokassa 24/7, mutta jos kohtuullisen järkevään aikaan yrittää soittaa, niin mielestäni takaisinpäin soittaminen kuuluu hyviin käytöstapoihin.

Yöllä ja iltayöllä soitetut puhelut on sitten toinen juttu, mutta ei mennä niihin nyt.

Tuntuu siltä, että tämä toisen ihmisen huomioimattomuus vain pahenee koko ajan, vaikka meillä kaikilla on taskussa älyluuri, johon voi soittamisen lisäksi tekstata, mesettää, lähettää sähköpostia, snäpätä ja ties vaikka mitä muuta. Yhä useampaa ihmistä on suorastaan mahdotonta saada enää kiinni.

Miksi näin on? Onko syy infoähkyssä? Vai onko vika sittenkin minussa? Sen edellä mainitun vihreän puhelimen aikaan ei ollut iso asia, jos et saanut tavoittelemaasi ihmistä langan päähän. Hän saattoi olla missä vain, eivätkä vanhat puhelimet tallentaneet tulleita puheluja. Puhelinvastaajakin keksittiin vasta 80-luvulla ja niitä käyttivät vain harvat ja valitut. Ei, eniten vastaamattomuudessa ärsyttää juuri se, että minä tiedän sen toisenkin tietävän, että olen soittanut.

Jos joku yksittäinen henkilö nyt tuntee piston sydämessään vuodatukseni takia, niin älä suotta. Olen tällä viikolla tavoitellut aika montaa ihmistä useita päiviä ja jossain vaiheessa herne lipsahti nenään ihan huomaamatta.

Loppu (ja alku-) kevennyksenä kerrottakoon kummelimainen vitsi: ”Puhelin tykkää siitä, että siihen puhutaan”. Ei tuoteta puhelimelle pettymystä - eihän.

#