sunnuntai 23.2.2020 | 22:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Heikki Syrjäniemi pakinassaan: Omenat sosialisoitiin

Selänne
Pe 6.9.2019 klo 17:00

Piipahdin viime viikolla ystäväni Perttulan Matin puutarhassa omenoita nokkimassa. Puutarha pursusi mehevää satoa enemmän kuin yksi mies jaksoi leipäluukusta sisäänsä ahtaa. Onnekseni Perttulan Matti on sen sortin sosialisti, että hän ymmärtää jakaa työnsä hedelmiä lähimmäisille. Tunnettu suomalainen ajattelija Jari Sarasvuo on kertonut radio-ohjelmassaan antamisen tuottavan ihmiselle enemmän onnea kuin ottaminen. Asiassa taitaa olla vinha perä jos antaminen ei mene farisealaisuuden piikkiin tai oman kulissin kiillottamiseen. Sekin on inhimillinen vaaran paikka. Onneksi tässä tapauksessa uskon jakamisen olleen aitoa, kun satun tuntemaan Matin napin alta. Jakamisen kulttuurissa olisi meille kaikille oppimista aina Postin pääjohtajaa myöten. Jakamisen kulttuurin soisi myös lisääntyvän maassamme, sillä tasan ei näytä jyvittyneen onnen lahjat. Meillä on edelleen leipäjonoja, pienituloisia eläkeläisiä ja kuluttavia lapsiperheitä. Liiallisen omenasadon jakaminen on mielestäni paljon järkevämpää kuin omenoiden kompostoiminen. Toki maahan pudonneita ja madonsyömiä omppuja joudutaan kuskaamaan kottikärryillä kompostiinkin. Monin paikoin ylimääräiset omput on markkinoitu sosiaalisen median kautta. Eteläsuomessa on paikoin käytäntö, että portin pieleen on laitettu laatikko, mistä voi kuka tahansa noutaa omenat.

Niinhän siinä sitten kävi, kun omenaämpärien kanssa painelin kohti Perttulan porttia. Velekaperän emeritusseriffi Varilan Lassi tuli Lampelan Pertin kanssa päivittäiselle kuntolenkille. Ensimmäinen kommentti Varilan Lassilta oli, että Heikki omenavarkaissa. Aistin Lassin silmistä pientä pilkettä. Annoin asiasta kootut selitykset ja kerroin olevani oikealla asialla. Tein uskottavan vaikutuksen ja Lassi ja Pertti katosivat kylän raitille.

Ilmastomuutoksesta näyttää syntyneen meille myönteisiäkin asioita. Ennen ei ollut omenoita Haapajärvellä muuta kuin Ronkaalan pappilan puutarhassa. Omenapuut eivät menestyneet meidän leveysasteella. Nyt omenoita kasvaa Selänteen alueella lähes jokaisen omakotitalon pihapiirissä ja sadot ovat tosi muhkeita.

Omenoista puheen ollen, lääkäri ja insinööri kilpailivat keskenään samasta naisesta. Lääkäri vei naiselle joka päivä kukkia. Insinööri puolestaan vei naiselle joka päivä yhden omenan. Insinööriltä kyseltiin syytä moiseen käytökseen. Hän vastasi, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

#