sunnuntai 23.2.2020 | 22:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärven eläkeliittolaiset avasivat syyskauden: "Tämä laitetaan kalenteriin jo hyvissä ajoin."

Kaija Tuompo Selänne
Pe 6.9.2019 klo 16:00

Loppukesän koleus ja vesisateet olivat tipotiessään ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta, kun eläkeliittolaiset kerääntyivät Marjoniemeen.

– Osallistujia on tänä vuonna todella paljon. Tänä aamuna tuli vielä vihon viimeisiä ilmoittautujia ja meitä on täällä kaikkiaan sataviisitoista henkilöä, kertoo Eläkeliiton Pyhäjärven yhdistys ry:n puheenjohtaja Maija Leskinen.

– Tällainen yhteinen syyskauden avaustapahtuma järjestetään nyt kuudennen kerran. Nämä koetaan tärkeiksi yhteiseksi tapahtumiksi ja on todella mukavaa, että väkeä on tänäkin vuonna tullut näin runsaasti. Yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä on noin 660 henkilöä ja meillä toimii tällä hetkellä 11 kerhoa ja harrastepiiriä kertoo Leskinen.

Päivä on leppoisa yhdessäolo tapahtuma, jossa tavataan tuttuja, tutustutaan uusiin ihmisiin, vähän kilpaillaan tiedoilla, taidoilla ja nautitaan lounasta. Lauletaan yhdessä ja erikseen, tanssitaan ja tokihan tietenkin myös kahvitellaan.

Yhteistä tapahtumapäivää ovat tulleet viettämään myös pyhäjärviset Leena ja Arvo Manninen.

– Tämä laitetaan kalenteriin jo hyvissä ajoin. Tämä on tällainen mukava kesän jälkeinen tapahtuma, jota jo vähän kesän mittaan odotteleekin. Tänne on mukava tulla päivittämään kuulumiset, tapaamaan tuttuja, nauttimaan hyvästä ruoasta ja mukavasta seurasta sanoo Arvo Manninen.

– Täällä on monipuolinen ohjelma, järjestelyt toimivat, itse pääsee osallistumaan halujensa ja voimiensa mukaan sekä tapaa uusia ihmisiä jatkaa Leena Manninen ja kertoo tapahtuman olevan heille kaiken kaikkiaan tärkeä.

– Täältä saa sekä hengen, että ruumiin ravintoa. Talven mittaan me osallistumme mahdollisuuksien mukaan yhdistyksen järjestämiin kerhoihin ja tapahtumiin. Ne ovat tärkeitä ihmisten kohtaamis- ja virkistäytymishetkiä. Meillä on paljon uutteria vapaaehtoisia kerhojen ja harrastepiirien vetäjinä kiittelee Leena Manninen.

Pihan reunamalla käy kopse ja rapse. Siellä heitetään tonkkumia ja kettinkiä. Tätä leikkimielistä kisaa ovat vetämässä entiset ja nykyiset mölkky- ja bocciapiirien vetäjät Sisko ja Martti Pesonen, Oili ja Hannes Röytiö ja Ahti Nurkkala.

– Kävimme Haapavedellä katsomassa boccia-kilpailuja seitsemän vuotta sitten. Peli näytti niin mukavalta, että halusimme saada pelin Pyhäjärvellekin. Koska pallot ovat kalliita, aloitimme pelaamaan maalatuilla petankkikuulilla. Kesä niillä pelattiin ja sitten kysyimme lupaa pallojen ostoon silloiselta puheenjohtajaltamme Paavo Leskiseltä. Lupa heltisi, pallot saatiin ja siirryimme sisätiloihin pelaamaan, kertoo Martti Pesonen.

Osallistujia oli jo heti alkuun parikymmentä ja talven mittaan väki lisääntyi. Koska yhteen peliin voi osallistua vain kuusi pelaajaa kerrallaan, pikkuhiljaa tuli ajankohtaiseksi uusien pallosarjojen osto.

Kun pelien välissä oli luppoaikaa ja kahvihammasta kolotti, Ahti Nurkkala ehdotti, että varataan kahvia ja nisua tarjolle pientä maksua vastaan, ja niin tehtiin. Nyt pelien välissä juodaan kahvit ja vaihdetaan kuulumisia ja sitten taas kisaillaan.

Kun Sisko ja Martti Pesonen halusivat vetäytyä taustajoukkoihin, ottivat Oili ja Hannes Röytiö, Ahti Nurkkala ja Tauno Rotonen vetovastuun.

– Nykyään pelataan syyskuusta toukokuuhun kolmella pallosarjalla joka lauantai. Pelaajia on listoilla viitisenkymmentä, joista kerrallaan pelaamassa on keskimäärin vähän reilu kolmekymmentä, kertoo Oili Röytiö.

– Pyhäjärviset kilpailevat myös ahkerasti ja mitali tai useampikin on tuliaisina ollut joka kisasta, kehaisee Hannes Röytiö.

– Mölkkyä pelataan sitten kesäisin, joka toinen viikko ja sielläkin käy mukavasti väkeä sanoo Ahti Nurkkala.

Kaikkien yhteinen mielipide on, että pelituokiot ovat ennen muuta sosiaalinen tapahtuma, nauru raikaa, huumori kukkii ja väliaikakahvit pitävät kielenkannat sopivasti vetreinä. Varsinkin boccia sopii myös huonosti liikkuville, sitä kun voi pelata istuen ja pallojen noukkimisessa saa tarvittaessa apua.

– Vaikka pelaajia on jo mukavasti, lisää mahtuu aina. Seinät ei ota vastaan toteaa Oili Röytiö.

Viimeisten valssien kajahdettua tanssipaviljongissa, kotimatkalle lähti hymyilevää, kylläistä ja tyytyväistä väkeä. Päivä oli siis mitä ilmeisemmin ollut kaikin puolin antoisa.

#