sunnuntai 23.2.2020 | 21:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lamminahon koulurakennus on ollut alkujana maalaistalo, sitten koulu ja nyt koti sekä näyttelytila. ”Vanhan tuvan tarinoita”-näyttely on avoinna syyskuun puoliväliin

Kaija Tuompo Selänne
Pe 6.9.2019 klo 11:03

Kun pyhäjärviset Raakel ja Jussi Löytynoja aikoinaan ostivat Lamminahon vanhan koulun talot ja tilukset, he saivat samalla myös työntäyteisen vapaa-ajan. Tilalla oli kaksi taloa ja ulkorakennukset. Uudemman koulurakennuksen he saneerasivat asunnokseen, mutta eihän vanhaakaan taloa raaskinut kunnostamatta jättää.

Vanha talo on 1800-luvulla rakennettu. Kun Lampa-ahon koulupiiri päätti hankkia koulutilat ja aloittaa kansakoulun pitämisen, hankittiin Jaakkolan ja Kyllölän tilat.

Jaakkolan isossa tuvassa opetus alkoi 1924 syksyllä. Lamminahon koulu toimi tällä paikalla lähes 50 vuotta ja uudesta koulurakennuksesta huolimatta, alakoululaisten opetus jatkui myös tässä isossa tuvassa.

Emolahden ja Lamminahon koulupiirit yhdistettiin vuonna 1973 ja koulutilat urheilukenttineen toimivat kerhotiloina aina vuoteen 1998, jolloin kunta laittoi ne myyntiin.

Löytynojat kunnostivat taloja yhteensä kuusi ja puoli vuotta. Nyt vanhan tuvan henki ja tunnelma on saatu takaisin. Nykyisellään tuvassa järjestetään Löytynojien toimesta pienimuotoisia näyttelyitä ja joka kesäinen päiväleiri Taiteillen ja tanssien.

– Olemme aina olleet kiinnostuneita vanhoista työ- ja tarvekaluista. Niitä on tullut kerätyksi vuosien varrella ja nyt tuntui, että ne voisi laittaa näytteille muidenkin ihasteltaviksi kertoo Raakel Löytynoja.

– Osa esineistöstä on ostettu huutokaupoista, kirpputoreilta, rompetoreilta, osa saatu lahjoituksina, joitakin kyläläisten koulun huutokaupasta ostamia tavaroita on saatu heiltä tänne takaisin. Näyttelyesineet ovat oikeastaan kaikista kodin tarvikkeista koottuja. On miesten käytössä olleita työvälineitä, kodinhoitoon- ja käsitöihin liittyviä ja kun kerran koulutalossa ollaan, myös koulunkäyntiin liittyviä, sanoo Löytynoja.

Vanhan tuvan tarinoita - näyttely on avoinna syyskuun puoliväliin ja nyt kaikkien on mahdollisuus tulla katselemaan ja kuuntelemaan kun vanha tupa ja esineistö kertovat tarinaansa menneistä vuosista.

#