sunnuntai 23.2.2020 | 22:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vili Huttusen Lada 1200L on yhtä aikaa sekä käyttöauto että taideteos

Kaija Tuompo Selänne
La 7.9.2019 klo 09:00

Eteeni kaartaa valkoinen auto, katse kiinnittyy heti suksiin ja arkkuun katolla, tähän täytyy tutustua tarkemmin.

Autosta nousee hymyilevä nuori mies Vili Huttunen ja auto on Lada 1200L, vuosimallia 1988.

– Aiemmin minulla oli Chevy Van jota vähän laittelin, mutta samanaikaisesti etsiskelin tällaista pyöreälamppuista vanhaa Ladaa. Näitä ei enää kovin montaa löydy kertoo pyhäjärvinen Huttunen.

– Vihdoin, noin vuosi sitten satuin näkemään ilmoituksen, että Ylikiimingissä olisi Lada myynnissä. Sitähän oli lähdettävä paikanpäälle katsomaan. Auto oli jo seissyt muutaman vuoden pellolla, renkaat maahan uponneena, mutta siinä se nyt kuitenkin oli. Myyjä ehdotteli auton hinaamista Pyhäjärvelle, mutta minä olin varustautunut uudella akulla ja polttoaineella. Bensaa tankkiin ja akku paikalleen, Ladahan käynnistyi kuin käynnistyikin ja niin tultiin ihan omin avuin ajamalla kotiin, hymyilee Vili Huttunen.

Koska autoa oli tarkoitus käyttää ihan käyttöautona, Huttusen täytyi panostaa auton toimintaan ja ajettavuuteen.

– Pikkuhiljaa kävin auton tekniikan läpi, auton pohjaa piti vähän massata ja hitsailla, öljyt ja kaikki nesteet vaihtaa. Seuraavaksi täytyy päivittää auton akselisto, mainitsee Huttunen ja kertoo ajaneensa sillä tämän vuoden aikana noin 15 000 kilometriä.

Mutta mitä ovat nuo sukset ja monot sekä tuo arkku tuolla auton katolla?

– Sen lisäksi että tämä on käyttöauto, haluan tehdä siitä myös eräänlaisen taideteoksen. Olen pienestä asti tehnyt erilaisia taidetöitä omaksi ilokseni. Myös tätä Ladaani olen tuunaillut erilaisilla kierrätysmateriaaleista valmistamillani teoksilla. Arkku katolla on tehty vanhasta ladon ovesta, ratin keskiö ja töötti on Abloy-lukosta, etuikkunan koristelista vanhan niittokoneen terästä ja niin edelleen, kertoo Huttunen.

Autossa on kadunreunakiviä tunnustelevat viikset, takaikkunan hattuhyllyllä pienimuotoinen taidenäyttely ja paljon muita erilaisia pieniä yksityiskohtia.

– Aikaahan tähän on kulunut ja muutama satanen rahaakin, mutta kun omaksi ilokseen tekee ja uusia ideoita syntyy, ei sillä ole niin väliä. Toki tämä on käynyt vähän yleisön ihasteltavanakin, viimeksi Emolahti Meetingissä Huttunen toteaa.

Pitääpä katsella millä tämä pyöreälamppuinen seuraavaksi somistuu.

#