sunnuntai 23.2.2020 | 22:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sirkka Lehtomäen neljäs teos, hulvaton ”Vaaleanpunainen kirje” julkaistiin tällä viikolla. Se on humoristinen kertomus veljeksistä, joiden elämä kääntyy päälaelleen naisen vuoksi

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
Pe 6.9.2019 klo 10:32

Haapajärvisen kirjailijan,Sirkka Lehtomäen neljäs teos, Vaaleanpunainen kirje julkaistiin tällä viikolla.

– Olen tähän saakka kirjoittanut realistisia, syvälle ihon alle meneviä tarinoita omaishoitajuudesta, vanhenemisesta ja yhteiskuntamme hyvistä ja huonoista puolista. Nyt halusin tehdä jotain erilaista ja revitellä kunnolla, Lehtomäki kertoo.

Ja niin Lehtomäki on toden totta tehnyt. Kirjaa lukiessa hymy kulkee koko ajan lukijan matkassa, äityen välillä nauruksi saakka.

Lehtomäen tuoreimman kirjan päähenkilöinä heiluvat veljekset Jussi ja Matti, jotka ovat onnistuneet välttämään seurustelun ja avioliiton miltei 60 vuotta - kunnes vaaleanpunainen kirje saapuu.

Lehtomäen teksti on soljuvaa, ja kirjan hahmot heräävät lukijan mielessä vaivatta henkiin. Vaikka Jussia ja Mattia ei todellisuudessa ole olemassa, heidän elämäntavassaan, toimissaan ja ajatuksissaan on jotain hyvin tuttua: ”Minä kun en ala sen akan takia sonnustautumaan, parasta hänen on nähdä heti, miten täällä maalla röhjätään, uhoasenteellinen Matti lateli”.

– Tarina sijoittuu keksitylle maaseudulle, mutta sen taustalla on paljon faktaa, Lehtomäki sanoo.

Ihan helpolla veljesten tarina ei kuitenkaan syntynyt, vaan Lehtomäki työsti kirjaansa neljä vuotta.

– Olin saanut sen omasta mielestäni päätökseen jo marraskuussa ja pyysin kustantajaltani rehellistä palautetta kirjan suhteen. Sitä tulikin kokonaisen paperin verran. Ensireaktioni palautteeseen oli halu heittää raakile kokonaan pois, mutta nukuin kuitenkin yön yli. Aamulla otin itseäni niskasta kiinni ja ryhdyin työhön uudelleen, Lehtomäki kertoo.

Lehtomäen kustantajana toimii oululainen Kustannus Ves-Line.

– Yhteistyö heidän kanssaan on sujunut alusta alkaen erittäin hyvin. Arvostan heidän rehellistä palautetaan ja tukea, mitä he antavat minulle.

Kynä ja paperi ovat kuuluneet Lehtomäen elämään aina.

– Opiskelin nuorena kansankorkeakoulussa kirjallisuutta, ja vaikka olen tehnyt työurani hoitoalalla, olen käynyt kirjoittajakursseilla ja -piireissä aina. Työvuosina kirjoitin kuitenkin pääasiassa vain itselleni, sillä muuhun ei yksinkertaisesti ollut aikaa.

Maaselkä-lehden kolumnistina Lehtomäki on toiminut jo vuosia.

– Toinen rakas harrastukseni on juoksu, ja yleensä kirjoitan tarinani päässäni valmiiksi nimenomaan juostessa. Ajatukseni käyvät usein niin kuumina, että juoksu pitää välillä pysäyttää ja tarkistaa minne olenkaan sillä kertaa juossut. Ennen kuin tartun kynään, tarinan punainen lanka täytyy olla alusta loppuun selvänä mielessäni.

Kun Lehtomäki lopulta asettuu koneensa ääreen kirjoittamaan, hän kirjoittaa ylös kaiken sillä hetkellä mielessä olevan.

– Kielioppi ja ulkoasu tulevat vasta myöhemmin. Olen myös hyvin herkkä siitä, missä olosuhteissa voin kirjoittaa. Tekstiä ei synny, jos talossa on muita ihmisiä. Tarvitsen kirjoittamiseen täydellistä rauhaa ja hiljaisuutta.

Uusi kirja tietää Lehtomäelle aina kiireistä aikaa.

– Touhuan kirjojani myyntiin, mitä onneksi helpottaa nykyään kirjavälitys. Käyn kertomassa teoksestani eri paikoissa - siellä minne minua milloinkin pyydetään.

Sirkka Lehtomäen teokset

Rinnalla kulkijana, 2010

Elämä koskettaa, 2013

Tule armahtava yö, 2015

Vaaleanpunainen kirje, 2019

#