perjantai 6.12.2019 | 03:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärvellä Martat ovat toimineet jo kymmenen vuotta: "Elämä on parasta itse tehtynä"

Satu Kangas-Viljamäki Selänne
La 10.8.2019 klo 12:00

Vaikka Martat ovat toimineet Pyhäjärvellä vasta kymmenen vuotta, Ritva Tenhusesta, Leena Sarkkisesta ja Kaisa Tapaninahosta aikaa tuntuu kuluneen paljon kauemmin.

– Me olemme tehneet niin paljon kaikenlaista, että olemmeko ihan oikeasti tehneet sen kaiken vain kymmenessä vuodessa, naiset ihmettelevät.

Marttojen ideologia rantautui Pyhäjärvelle suusta suuhun menetelmällä reipas kymmenen vuotta sitten, kun muutamat ihmiset kertoivat kokemuksiaan Marttojen toiminnasta muualla.

– Sisko Mustaparta siinä oli puuhanaisena aluksi ja ensimmäinen kokoontuminen pidettiin 29.6.2009 kirjastossa. Laitoimme ilmoituksen lehteen, sillä halusimme nähdä, olisiko Martoilla enemmänkin kannatusta, Tapaninaho kertoo.

Loppu onkin historiaa, sillä asia sai kannatusta. Ensimmäiseen kokoukseen tuli reilut 50 henkeä ja ensimmäisenä toimintavuotenaan Pyhäjärven Marttoihin liittyi noin 80 uutta jäsentä.

– Sittemmin jäsenmäärä on vakiintunut 60 hengen tienoille, vaikka vanhoja jäseniä poistuu ja uusia tulee joka vuosi, Tapaninaho sanoo.

Järjestön ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Ritva Tenhunen ja viihtyi tehtävässään neljä vuotta. Sitten oli Leena Sarkkisen vuoro ottaa Pyhäjärven Marttojen vetovastuu kolmeksi vuodeksi, ja nyt toimintaa vetää kolmatta vuotta Kaisa Tapaninaho.

– Kokoonnumme jonkin teeman ympärille kuukausittain, paitsi kesällä, jolloin kukin miestä on yleensä niin kiinni omissa touhuissaan, että pidämme silloin suosiolla taukoa. Syksyn ensimmäinen tapaamisemme pidetään Aarnolassa syyskuulla ja silloin teemme mehiläisvahapaperia, Tapaninaho kertoo.

Martat osallistuvat paljon erilaisiin tapahtumiin, järjestävät kursseja ja vuotuisen kesäretken, joka suuntasi tänä vuonna Strömsöhön.

– Meillä on ollut villiyrtti-, kala-, makkara- ja sienikursseja. Olemme pitäneet pop-up -kahvilaa Täydenkuun tansseilla, käyneet pitämässä työnäytöksiä lampaan villan käsittelystä ja kehräämisestä muun muassa kouluissa ja myös lasten maatalousnäyttelyssä, naiset muistelevat.

Kihupäivät ovat yksi Marttojen vuosikalenterin päätapahtumista, missä he järjestävät joka vuosi sukan neulontakisan.

– Siinä mitataan montako kierrosta kukin ehtii neuloa tietyssä ajassa. Vaihtelemme neulottavan sukan mallia vuosittain, esimerkiksi tänä vuonna kisassa neulottiin niin sanottua ”putkisukkaa”. Jo yhdeksänä vuonna peräkkäin kisan on voittanut Kirsi Lamminniemi. Toisinaan neulojan täytyy kävellä osa kisa-ajasta, kuten naiset ovat usein ennen tehneet - kutoneet sukkaa samalla kun ovat kävelleet pitkiäkin matkoja, Leena Sarkkinen kertoo.

Huh huh, Marttoja kuunnellessa tulee heikommalle hiki, sillä kaikki heidän tekemisensä eivät mahdu millään edes yhteen lehtijuttuun.

– Aika kuluu nopeasti kun on mukavaa. Marttojen ideologia sopii meille. Sitä kuvastaa hyvin järjestömme motto: Elämä on parasta itse tehtynä, Sarkkinen sanoo.

Tapaninaho nostaa esille järjestön kotitalousläheisyyden ja kierrätyksen, jota Martat ovat ajaneet eteenpäin yhtenä rintamana.

Isommissa kaupungeissa Martat ovat nousseet etenkin nuorten naisten suosioon ja siellä Martat jakautuvat eri alaosastoihin, kuten ”Kässämarttoihin” ja ”Puutarhamarttoihin”.

– Meillä kaikki osa-alueet tehdään yhdessä, sillä eihän kenenkään ole pakko osallistua niihin teemoihin, jotka eivät häntä kiinnosta. Toivomme tietenkin, että myös meidän alueemme nuoret innostuisivat enemmän Marttojen touhuista. Eikä Martat ole vain naisten järjestö - siihen kuuluu miehiäkin. Järjestöön kuuluu Martti-ryhmiä ja olemme me kuulleet myös Kukko-Martoista, naiset kertovat.

Kaiken kaikkiaan naiset sanovat tuntevansa, että heitä on tarvittu, eivätkä Martat ole olleet Pyhäjärvellä ”tyhjän päiten”.

– Meitä pyydetään mukaan eri tapahtumiin todella paljon ja mielipiteillemme annetaan arvoa. Kahvituksia on ihana pitää, kun niissä tapaa aina paljon ihmisiä, naiset kiittelevät.

Kattojärjestö täyttää tänä vuonna 120 vuotta

Martoilla on pitkät perinteet, sillä itse kattojärjestö täyttää tänä vuonna 120 vuotta.

– Martat ovat toimineet jonkin aikaa Pyhäjärvellä jo 1800-luvun lopulla, sillä minä löysin heidän toiminnastaan lehtileikkeen, Ritva Tenhunen kertoo.

– Muuta todistetta siitä ei ole löytynyt, mutta ehkä siitä selviää lisää, Kun Pyhäjärven historiikkia tekevä Karoliina Rantala saa työnsä tehtyä, Kaisa Tapaninaho pohtii.

#